FRONT KEDAULATAN MALUKU
PERWAKILAN EROPA
Sekretariat: Franz Leharpark 7, 5144 TD Waalwijk, nomor telepon: 06-25113221

PERSBERICHT
15 januari 2001

VRIJHEIDSBEPERKING VOOR MOLUKSE LEIDER OP DE MOLUKKEN

Dr. Alex Manuputty, de leider van het Front Kedaulatan Maluku (Front voor de soevereiniteit van de Molukken), die op 18 december 2000 op Ambon de soevereiniteit van het Molukse volk heeft terug geëist van Indonesië is op 11 januari 2001 door de Indonesische politie voor de derde keer gearresteerd en vastgehouden, maar onder druk van een volksdemonstratie op vrijdag, 12 januari, is hij weer vrijgelaten. Vandaag heeft hij zich opnieuw moeten melden op het politiebureau op Ambon. Daar heeft hij te horen gekregen dat hij zich voortaan elke week op maandag en donderdag moet melden op het politiebureau en dat hij zeker het land niet mag verlaten.

Zijn advocaten hebben tegen deze gang van zaken geprotesteerd omdat er niet duidelijk kan worden aangetoond dat Manuputty staatsondermijnende activiteiten heeft uitgevoerd. Wat Manuputty heeft gedaan is de teruggave eisen van de soevereiniteit van het Molukse volk die na de proclamatie van de Republiek der Zuid-Molukken (RMS) op 25 april 1950 door Indonesië met wapengeweld is ontnomen.

De advocaten van Manuputty hebben voorts aangegeven dat de Indonesische autoriteiten met twee maten meten. Want tegen Jaffar Umar Tahlib, de bevelhebber van de Laskar Jihad (jihad strijders) op de Molukken, is niet dezelfde maatregel getroffen. Na zijn staatsondermijnende uitlatingen en beledigende woorden aan het adres van het Indonesische staatshoofd is Jaffar Umar Tahlib geen meldingsplicht opgelegd zodat hij het land kan verlaten wanneer hij dat wil. Dit is discriminatie van de eerste orde, aldus de advocaten van Manuputty op Ambon.