Ministerie van Defensie



Persberichten


Millitair lichtgewond in Eritrea

17-01-2001

Een 36-jarige sergeant van het Korps Mariniers is op 17 januari op de logistieke basis te Dekemhare in Eritrea door een kogel licht gewond geraakt. De kogel is in het Field Dressing Station meteen operatief verwijderd. De familieleden van betrokkene zijn inmiddels op de hoogte gebracht.

Een eerste onderzoek heeft uitgewezen dat het een verdwaalde kogel betreft die van buiten de logistieke basis omhoog is geschoten en is neergekomen op een tent waar op dat moment de middagmaaltijd werd genoten. De betrokken militair is hierbij in zijn linker arm geraakt. Vooralsnog is onduidelijk waar het schot vandaan kwam. Er is zeker geen sprake van een gericht schot.

Het is overigens niet de eerste keer dat een verdwaalde kogel op een locatie van de Nederlandse militairen in Eritrea terecht is gekomen. Eind vorige maand is op het terrein van de A-compagnie bij Adi Quala een kogel gevonden, daags nadat door Eritrese militairen een oefening was gehouden waarbij met scherp werd geschoten. Naar aanleiding hiervan is er bij de Eritrese militaire autoriteiten op aangedrongen dit soort oefeningen niet meer binnen schootsafstand van de Nederlandse locaties te houden.