Gemeente Hattem

Gemeentelijke informatierubriek De Homoet, editie 17 januari 2001 De commissie Welzijn komt op maandag 22 januari 2001 in een openbare vergadering in de Burgerzaal van het stadhuis bijeen. Aanvang 20.00 uur. De agenda luidt als volgt:
3. Verslag van de vergadering d.d. 11 december 2000. 4. Jaarrekening en jaarverslag 1999 en begroting 2001 Sociale Recherche.
5. Vaststelling definitieve subsidie 1999 en voorlopige subsidie 2001 van de Stichting Vluchtelingenwerk Hattem.
6. Jaarrekening 1999 van de Stichting Gereformeerd Pedagogisch Centrum.
7. Aanvullende subsidie van f 10.100,-- voor uitbreiding "2 Big 4 You".
8. Rondvraag.
9. Sluiting.

DECLARATIEREGELING 2001 GEMEENTE HATTEM

Als mensen een laag inkomen hebben, blijft er vaak weinig geld over voor leuke dingen. Maar ook zij moeten kunnen sporten, muziek kunnen maken of een boek lenen bij de bibliotheek. Om hen dit mogelijk te maken is er de Declaratieregeling.
De Declaratieregeling is er in principe voor alle inwoners van de gemeente Hattem met een laag inkomen. Er is één uitzondering: studenten vallen niet onder de regeling. Maar hiervan kan in bepaalde gevallen worden afgeweken. Bijvoorbeeld als een studerende de zorg heeft voor één of meer kinderen.
De regeling is bedoeld voor mensen met een inkomen op of net boven bijstandsniveau. Bij dat laatste ligt de grens op 125% van de toepasselijke bijstandsnorm. Mensen met een bijstandsuitkering vallen hier onder.
Maar ook mensen met bijvoorbeeld een AAW- of AOW-uitkering kunnen beschikken over een minimum inkomen. Naast een gering inkomen is een gering eigen vermogen ook een criterium om in aanmerking te komen voor een bijdrage. Er zijn ook werkende mensen met een inkomen óp of net bóven het sociaal minimum. Ook in die gevallen kan recht bestaan op een vergoeding op grond van de Declaratieregeling.

Het bedrag dat u kunt declareren is afhankelijk van uw gezinssituatie: maar bedraagt in ieder geval f 250,-- per lid van het gezin. Basis voor de berekening van het inkomen is een bedrag van 125% van de bijstandsnorm (inclusief de vakantie-uitkering). Voor informatie over de voor u geldende norm kunt u contact opnemen met de afdeling Welzijn. Er wordt geen bijdrage verstrekt indien er sprake is van een vermogen dat hoger is dan het vermogen als genoemd in artikel 54 van de Algemene bijstandswet.
De vermogensgrenzen per 1 januari 2001 zijn als volgt:

voor een alleenstaande f 10.300,--
voor een alleenstaande ouder f 20.600,--
voor gehuwden tezamen f 20.600,--

Hoe dient u een aanvraag in?
Als u denkt in aanmerking te komen voor een vergoeding, kunt u een aanvraag indienen. Hiervoor bestaat een speciaal aanvraagformulier. Aan de hand van de gegevens die u op dit formulier invult, beoordeelt de gemeente of u voor een vergoeding in aanmerking komt. U krijgt een brief waarin staat welke beslissing is genomen. Als de aanvraag is toegekend, staat er ook in de brief tot welk bedrag u kunt declareren. Mensen die op 1 januari 2001 één van de volgende uitkeringen van de afdeling Welzijn ontvangen: Algemene bijstandswet (Abw), I.O.A.W., I.O.A.Z. of Besluit bijstandsverlening zelfstandigen, hoeven geen aanvraag in te dienen. Zij ontvangen automatisch bericht of ze recht hebben op een bijdrage.

Aanvraagformulieren zijn verkrijgbaar bij: de afdeling Welzijn (bezoekadres : Markt 1, 8051 EZ Hattem)
contactpersoon Declaratieregeling : dhr. W. de Haas (telefoon : 4431612).
openingstijden afdeling Welzijn: maandag t/m vrijdag tussen 8.00 uur en 12.30 uur en woensdagmiddag van 13.30 uur t/m 17.00 uur

VERZOEKEN VRIJSTELLING BESTEMMINGSPLAN/BOUWVERGUNNING.

De burgemeester geeft ingevolge artikel 19a van de Wet op de Ruimtelijke Ordening kennis van de nederlegging van verzoeken om vrijstelling bestemmingsplan/bouwvergunning voor respectievelijk:
1. het oprichten van kantoorpaviljoens op de percelen Lindenhof 1 t/m 11 (nabij Populierenlaan) te Hattem;

2. voor het uitbreiden en veranderen van een woning op het perceel Prinses Beatrixlaan 7 te Hattem.

Kennis wordt gegeven van het voornemen van burgemeester en wethouders om met toepassing van artikel 19, lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van de geldende bestemmingsplannen en met toepassing van artikel 50, lid 4 van de Woningwet de gevraagde bouwvergunningen te verlenen.

De vrijstellingsverzoeken/aanvragen bouwvergunning liggen met ingang van 18 januari 2001 gedurende vier weken voor een ieder ter inzage ten stadhuize, bij de receptie Sector Ruimtelijke Ordening en Beheer (R.O.B.). Een ieder is bevoegd om gedurende de genoemde termijn van terinzagelegging schriftelijke bedenkingen tegen het verlenen van de vrijstellingen/bouwvergunningen naar voren te brengen bij burgemeester en wethouders van Hattem, Postbus 93, 8050 AB Hattem.
1. het oprichten van kantoorpaviljoens, Lindenhof 1 t/m 11;
2. het oprichten van een woning ter vervanging van een bestaande woning, Berg en Bos 12.
VERLEENDE KAPVERGUNNINGEN Kapvergunning is verleend voor het vellen van houtopstanden op de percelen:

* Veldweg 51 (VZ 09-01-2001);

* Vijverstraat 16 (VZ 10-01-2001);

* Zandkamp 68 (VZ 09-01-2001);

* Azaleastraat 40 (VZ 09-01-2001);

* Gaedsberghweg 1 (VZ 09-01-2001).

Personen die door een besluit rechtstreeks in hun belang zijn getroffen, kunnen daartegen ingevolge de Algemene wet bestuursrecht binnen 6 weken na de datum van verzending (VZ) van dat besluit aan vergunninghouder een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders.
Een bezwaarschrift schorst de werking van het besluit niet. In geval van onverwijlde spoed kan de President van de Rechtbank te Zutphen, sector Bestuursrecht, postbus 205, 7200 AE Zutphen, bij afzonderlijk schrijven verzocht worden een voorlopige voorziening te treffen. Er dient dan wel een bezwaarschrift te zijn ingediend. Voor de behandeling van een verzoek om voorlopige voorziening zijn griffierechten verschuldigd.

SCHILDERIJENEXPOSITIE

Van 29 januari tot en met 16 februari 2001 is er een expositie in het stadhuis in Hattem. De heer Alex van der Worp exposeert in die periode olieverfschilderijen: zowel stillevens als landschappen. De heer Van der Worp is in Hattem geboren en verhuisde in 1972 naar Heerde. Al op jonge leeftijd viel zijn tekentalent op en mocht hij meekijken over de schouders van de Hattemer kunstschilder Gerard Mensink. De heer Liefers gaf hem de aanzet om in de vrije natuur te gaan schilderen. Ook heeft de heer Van der Worp jarenlang les gehad van de bekende kunstschilder B. Bentinck.
In het stadhuis zal een deel van zijn collectie te zien zijn: diverse landschappen, riviergezichten, stillevens, maar ook een schilderij van een hondje.

GLADHEIDSBESTRIJDING

De bestrijding van -eventuele- gladheid wordt in eigen beheer, door de gemeente, uitgevoerd. De constatering van gladheid en de bepaling over wel of niet strooien gebeurt door eigen waarnemers. Een daadwerkelijke bestrijding van de gladheid geschiedt na een beslissing van de strooileider.
Treedt er tussen 00.00 en 05.00 uur gladheid op, dan zal er niet worden gestrooid, met uitzondering van ijzel of bij zware sneeuwval. Voor het bepalen van de volgorde waarin de wegen bij het optreden van gladheid begaanbaar moeten worden gehouden, gelden overwegingen van verkeer-, beheers-, milieu- en kostenaspecten. Het is haast onmogelijk om alle gladheid te bestrijden op het moment van optreden. Een zorgvuldig selectief strooibeleid is daarom noodzakelijk, waarbij twee criteria worden gehanteerd:

* gewone gladheid (gladheid ontstaan ten gevolge van opvriezen, lichte/matige sneeuwval);

* abnormale gladheid (gladheid ontstaan ten gevolge van ijzel, onderkoelde regen, zware sneeuwval).

Hierbij wordt als volgt gewerkt:

* Bij gewone gladheid wordt alleen gestrooid op de volgende routes:
* busroutes;

* hoofd- en doorgaande wegen;

* hoofd- en doorgaande fietspaden;

* slipgevaarlijke weggedeelten.

* Bij abnormale gladheid wordt overal gestrooid (schuiven), echter te beginnen bij de onder punt 1 genoemde wegen met als aanvulling wegen buitengebied, zodat een woongebied ontsloten is. Van maandag tot en met vrijdag zullen bij daglicht ook de bushaltes en de toegangen naar de openbare gebouwen vrij worden gehouden. Hattem, 17 januari 2001