Gemeente Breda

Verbeteren leefbaarheid Breda noordoost korte termijn succesvol

De bewoners van noordoost kunnen in 2001 doorgaan met hun enthousiaste inzet voor het verbeteren van de leefbaarheid van hun buurten. In februari start een nieuwe ideeronde voor alle bewoners van Wisselaar, Biesdonk, Geeren noord, Geeren zuid en Doornbos/Linie. De eerste ideeën kunnen dan na de zomervakantie worden uitgevoerd.

Het college van burgemeester en wethouders heeft voor 2001 opnieuw

500.000,- beschikbaar gesteld voor nieuwe bewonersinitiatieven. Het voorstel komt aan de orde in de commissie Ruimtelijke Ordening van 24 januari. Voorafgaand aan de commissie is een bijeenkomst voor alle commissieleden en betrokken bewoners en organisaties uit noordoost.

Korte termijnaanpak

De ideeronde van 2000 had als motto 'Noordoostdoe(t) je wat' (of ook wel Lusten en Lasten) en is een aanvulling op het project 'Samenwerken aan leefbaarheid in Breda noordoost'. Met name de bewoners zelf vinden het belangrijk dat naast het werken aan een toekomstvisie op korte termijn iets moet gebeuren om de leefbaarheid in noordoost te verbeteren. Daarnaast levert de korte termijn-aanpak een flinke bijdrage aan nieuwe samenwerkingsvormen tussen bewoners, organisaties en gemeente.

Dat de bewoners vertrouwen hebben in de aanpak blijkt onder andere uit de ruim 200 ingezonden ideeën die de vorige ronde opleverde. Van de 18 uitgekozen ideeën zijn er twee uitgevoerd. Andere ideeën staan op het punt van uitvoeren.

Tussentijdse evaluatie

Prof. P. Tops en drs. R. Weterings van de Katholieke Universiteit Brabant hebben een tussentijdse evaluatie bijna afgerond. Zij volgden het project 'Samenwerken aan leefbaarheid in noordoost' op de voet en spraken veel bewoners en organisaties uit noordoost, woningbouwcorporaties, de Stedelijke Woonconsumentenorganisatie en de gemeente Breda. De evaluatie gaat zowel in op het proces dat moet leiden tot de Toekomstvisie Noordoost als de korte termijnactiviteiten. Het gaat nog niet om een eindconclusie omdat nog niet alle stappen in vooral de uitvoering zijn gezet.

De belangrijkste (voorlopige) conclusies zijn dat bewoners veel vertrouwen hebben in de uitvoering van hun ideeën. Bewoners geven aan dat ze nieuwe contacten hebben gemaakt met buurtgenoten en de medewerkers van de organisaties die daar actief zijn. Er is extra aandacht besteed aan de contacten met jongeren en allochtonen. Als die contacten zijn gelegd, volgen positieve en enthousiaste reacties.

Vooral de korte termijn-activiteiten leiden tot grotere betrokkenheid van de gemeente Breda, de woningbouwcorporaties en het opbouwwerk bij de bewoners.

Door de wijk te laten beschikken over een budget komt er een nieuwe werkwijze op binnen het bestuur en de gemeentelijke organisatie. Ook zet deze nieuwe werkwijze druk op het vraaggericht werken vanuit de gemeente.

Ideeën bewoners

De bewoners van noordoost kozen vorig jaar mei 18 ideeën: drie voor ieder van de vijf buurten en daarnaast drie voor heel noordoost. In totaal kwamen er 212 ideeën binnen. Twee ideeën zijn uitgevoerd: de groenvoorziening in het Jabbekeplantsoen en de knikkerpotjes in Linie/Doornbos. Met de aanleg van de verlichting van brandgangen in Geeren zuid, de verlichting van brandgangen in Biesdonk met behulp van zonne-energie, het afmaken van de voetbalkooi en een feest in Geeren noord kan binnenkort worden gestart. De voorbereidingen van de uitvoering van de andere 12 ideeën vorderen.

Bewoners werken hun ingezonden idee zelf uit. Ze zijn verantwoordelijk voor het overleg in de buurt en met organisaties en voor het maken van werkplannen en afspraken over de uitvoering.

Nieuwe ronde

Voor de nieuwe ronde start het werven van ideeën in februari. Bewoners kunnen hun idee inzenden vóór 19 maart 2001. Dan start een periode van lezen en screenen op haalbaarheid. Dit gebeurt door een team uit de projectorganisatie Samenwerken aan leefbaarheid. Bij het hele proces, vanaf het inzenden van ideeën tot de uitvoering, zijn de bewonersorganisaties waaronder het Overlegorgaan Breda Noord (OBN) nauw betrokken.

Voorafgaand aan de commissievergadering op 24 januari is een bijeenkomst voor raadsleden, organisaties en bewoners van noordoost. De bijeenkomst begint om 18.30 uur in de raadszaal van het stadhuis. Tijdens deze bijeenkomst geven prof. P. Tops en drs. R. Weterings een toelichting op de (concept evaluatie op het project Samenwerken aan leefbaarheid in Breda noordoost en de aanpak voor de korte termijn. Enkele bewoners vertellen over hun ervaring met de korte termijn-aanpak en over de uitvoering van hun idee. Om 20.00 uur begint de reguliere commissievergadering.

Breda, 17 januari 2001