PERSBERICHT

Het SP-actiecomité 'Zet de rem op de kabeltram' is er afgelopen maanden in geslaagd ruimschoots voldoende handtekeningen te verzamelen voor het eerste Nijmeegse raadplegend referendum. Op woensdag 17 januari om 16.00 uur zal het actiecomité de handtekeningen overhandigen aan loco-burgemeester Tettero op het Nijmeegse gemeentehuis. Daar wordt een kabel door de hal getrokken met daaraan een gondel met de handtekeningen voor de gemeenteraad (geschikt voor foto/tv). Als het aan de SP ligt wordt de volksraadpleging over de kabeltram komend voorjaar gehouden.

Het comité heeft van 1950 Nijmegenaren een officieel referendumverzoek ontvangen. De meeste verzoeken zijn per post verstuurd als reactie op een folder die in een oplage van 60.000 in de hele stad is verspreid. Met een kraam in het stadscentrum en door huis-aan-huis handtekeningen op te halen heeft het comité enkele honderden handtekeningen verzameld. Van alle reacties kwamen er 101 per e-mail binnen. Het benodigd aantal handtekeningen voor een officieel referendumverzoek bedraagt 1646 (de kiesdeler bij de laatste raadsverkiezingen). De ondertekenaars vinden dat er een referendum gehouden moet worden over de vraag: 'Moet Nijmegen een kabeltram krijgen?'

De SP verzet zich al jaren tegen het plan het stadscentrum en de nieuwbouwwijken rond het dorp Lent per zweefbaan over de Waal met elkaar te verbinden. De kabeltram is volgens de partij peperduur, geen alternatief voor het autoverkeer over de Waalbrug, een slecht alternatief voor het openbaar vervoer en desastreus voor het huidige openbaar vervoer. Met de komst van de kabeltram gaan projectontwikkelaars bepalen hoe de openbare ruimte in het stadscentrum ingevuld wordt. Verder is het plan gebaseerd op financieel drijfzand (er komt geen geld uit Brussel) en juridisch drijfzand (er zijn procedures te verwachten tot aan de Raad van State ivm met de veiligheid van gondels boven dichtbevolkt gebied). Ook is er volgens de partij nauwelijks steun bij de bevolking voor deze 'peperdure luchtfietserij'.

De Nijmeegse politiek heeft na jaren van discussie nog steeds geen definitief besluit over deze kwestie genomen. Telkens wordt onderzoek op onderzoek gestapeld om argumenten voor de kabeltram op een rijtje te krijgen. Volgens het SP-actiecomité dwingt een duidelijk uitspraak van de Nijmeegse bevolking de politiek de knoop door te hakken. Stond de SP een aantal jaren geleden nog alleen in haar verzet tegen de kabeltram, inmiddels hebben de kleinere oppositiepartijen in de gemeenteraad zich bij het SP-standpunt aangesloten. GroenLinks twijfelt nog over de vervoerswaarde van de kabeltram. De collegepartijen PvdA, CDA en VVD willen het kabeltramproject gewoon doorzetten, al lijkt ook bij PvdA en VVD enige twijfel te knagen.

Als de verzoekschriften overhandigd zijn, moet de gemeenteraad binnen twee maanden besluiten of dit onderwerp zich leent voor een referendum en welke vraag aan de bevolking voorgelegd wordt. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft bij de invoering van het referendum in mei 2000 al laten weten dat de kabeltram een geschikt onderwerp is.