Jonge Democraten Persberichten

"Open brief aan Job Cohen, de nieuwe burgemeester van Amsterdam"

17 januari 2001

Beste burgemeester Cohen,

Allereerst: van harte gefeliciteerd met uw nieuwe functie. U bent de nieuwe burgemeester van Amsterdam. Wij wensen u daarmee veel succes.

Toch zit uw benoeming ons niet helemaal lekker. Niet omdat we een hekel aan u persoonlijk of als bestuurder hebben. Integendeel. Maar we zijn boos over de manier waar de Amsterdamse politiek u benoemd heeft.

Na het vacant worden van de burgemeesterspost in Amsterdam was er een unieke mogelijkheid om de nieuwe burgemeester rechtstreeks te kiezen. Via een burgemeestersreferendum hadden de Amsterdammers hun hoogste ambtsdrager zelf kunnen aanwijze, zonder de gebruikelijke achterkamertjespolitiek.

De PvdA en Groenlinks in Amsterdam hielden dit burgemeestersreferendum echter tegen. Uw partijgenoot Van Kemenade, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, torpedeerde dit voorstel ook. Samen met VVD en CDA zorgden deze club politici er voor dat Amsterdam toch weer een 'gedropte' burgemeester kreeg.

Amsterdammers zijn mondige mensen en willen graag zelf bepalen wie de leiding over hen heeft. Ze waren ook in grote getalen bereid om voor het kiezen van een nieuw burgemeester naar de stembus te gaan. Ook in de rest van Nederland wil de grote meerderheid van de bevolking de burgemeester rechtstreeks kiezen.

Door de burgemeester rechtstreeks te kiezen en het ambt daarmee een politieker karakter te geven, heeft de kiezer een duidelijk aanspreekpunt. Een rechtstreeks gekozen burgemeester, met meer bevoegdheden, kan de kiezer met een eigen politiek programma tegemoed treden en zelf zijn/haar wethouders aanwijzen. Daarmee worden de politieke keuzes, maar ook de uiteindelijke afrekening van het beleid inzichtelijker. Of zoals de nieuwe (eerste) gekozen burgemeester van Londen het uitdrukte: "Eindelijk hebben de Londenaren iemand die ze de schuld kunnen geven." De rechtstreeks gekozen burgemeester is voor de kiezer een soort een-loket service voor politieke verantwoordelijkheid.

Het burgemeestersreferendum in Amsterdam had een eerste aanzet geweest kunnen zijn tot zo'n verdieping en democratisering van het ambt. Amsterdam had een voorbeeldfunctie kunnen hebben. Een experiment in Amsterdam had een stok tussen de deur kunnen zijn tot een vernieuwing en een verbetering van de lokale politiek in heel Nederland.

Beste Burgemeester Cohen, hopelijk zult u de laatste 'gedropte' burgemeester van Amsterdam zijn. Hopelijk schept u de voorwaarden waardoor de volgende burgemeester, een gekozen burgemeester kan zijn. Mocht u daarin slagen, dan zullen wij bij die burgemeestersverkiezing op u stemmen.

Met vriendelijke groet,

Boris van der Ham, oud-voorzitter van de Jonge Democraten en Amsterdammer
Jasper Hormann, landelijk voorzitter Jonge Democraten, de jongerenorganisatie van D66

EINDE PERSBERICHT

Terug naar de lijst met persberichten