Technische Universiteit Eindhoven

Agenda / Studium Generale



Politiek en passie
Een lezing door Hans Wiegel

Het is woensdag 18 oktober 2000. De blauwe zaal van het Auditorium van de TU/e loopt langzaam vol met bedaagde leden van de VVD en rebelse studenten die net de cursus 'sigaren roken voor beginners' hebben afgerond. Er gaat een zucht van teleurstelling door de zaal als de inleider aankondigt dat de heer Wiegel verhinderd is. Op hetzelfde moment weerkaatst, ergens in Nederland, de gloeiende punt van een sigaar in twee ronde brilleglazen. Een auto kruipt mee in een file tussen duizend anderen. Vanaf de achterbank golft een klein wolkje rook naar het achterhoofd van de chauffeur. 'Jammer,' denkt Hans Wiegel, 'werkelijk jammer dat ik vandaag niet in Eindhoven kan zijn'. Het publiek in Eindhoven mort. Een nieuwe datum wordt in agenda's genoteerd.

Hans Wiegel riep bij collega-politici, en zeker ook bij het publiek, steevast tegenstrijdige reacties op. Als het over hem ging konden de emoties hoog oplopen. Tegenwoordig lijkt de politiek steeds meer een technische zaak te worden. Is de politiek niet meer interessant, of is er gebrek aan spraakmakende politici?
Hans Wiegel gaat in zijn lezing in op de politieke actualiteit en pleit daarbij voor meer hartstocht in de politiek.

Hans Wiegel (1941) was van 1995 tot 2000 lid van de Eerste Kamer, waar hij zich bezighield met volkshuisvesting en binnenlandse zaken. Hij was leider van de VVD (1971-1982), minister van binnenlandse zaken (1977-1981) en Commissaris der Koningin in Friesland (1982-1994). Op dit moment is hij voorzitter van de organisatie van ziektekostenverzekeraars.



Politiek en Passie
Hans Wiegel
Woensdag 17 januari
11.45 - 13.00 uur
Blauwe Zaal Auditorium