Gemeente Maassluis

10-1-2001

Raadscommissie voor ruimtelijke ordening vergadert op 17 januari

Op woensdag 17 januari 2001 komt de raadscommissie voor ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling bijeen voor de eerste openbare vergadering van dit jaar. De vergadering wordt gehouden in het stadhuis aan de Koningshoek en begint om 20.00 uur.

Op de agenda staan onder andere de volgende onderwerpen:


· Sedert de inrichting en aanwijzing van de Stadsmolen als 30 km-gebied zijn er verschillende reacties van bewoners ontvangen. De reacties betreffen enerzijds het uitblijven van het gewenste rijgedrag (30 km) door zowel autos als bussen van het openbaar vervoer en anderzijds het ondervinden van geluidhinder als gevolg van het op verschillende punten wijzigen van asfaltverharding in klinkerverharding. Het college besluit de bewoners van de Stadsmolen te berichten dat de combinatie openbaar vervoer en verblijfsgebied tot controversiële keuzes leidt en dat oplossingen hiervoor niet, zonder het principe van de gemaakte keuzes geweld aan te doen, kunnen worden aangedragen.
· Een tweetal bezwaarschriften is ingediend tegen het vastgestelde plan voor de inrichting van het openbare gebied na de sanering in de Noord Nieuwlandsepolder Zuid.

· Een antwoordbrief als reactie op een brief van een bewoner aan de gemeenteraad waarin onvrede wordt geuit ten aanzien van verkeersdrempels.

· Namens een aantal bewoners van de dr. A. Schweitzerdreef is een brief aan de gemeenteraad gestuurd waarin men aandacht vraagt voor het uitzicht vanuit hun flat op de Nieuwe Waterweg. Voorgesteld wordt de bewoners schriftelijk te informeren over het gemeentelijk beleid met betrekking tot de uitzichtstroken in de groenstrook langs de Nieuwe Waterweg.

· Kuiper Compagnons en BRO is verzocht te adviseren over de mogelijkheden van het weren van functioneel gebruik van panden, die niet passen binnen of op gespannen voet staan met de ontwikkelingsvisie voor de binnenstad, maar wel in overeenstemming zijn met het geldende bestemmingsplan "Binnenstad". Het college stelt voor over te gaan tot het opstellen van een leefmilieuverordening voor de binnenstad.
· De voortgang in het onderzoek naar de herinrichting van de Markt in het centrum van Maassluis wordt ter kennis gebracht. Ook stelt het college voor om offertes te vragen aan diverse deskundigen voor onderzoek naar een cultuurpodium, het opstellen van een programma van eisen alsmede een herinrichtingsplan voor de Markt. Bovendien zal de mogelijkheid van het tijdelijk plaatsen van een cultuurpodium op de Markt gedurende de zomerperiode 2001 nader worden onderzocht.

· Op verzoek van de fractie van de VVD is de nota burgerparticipatie ter bespreking op de agenda van deze commissie geplaatst. De nota is eerder behandeld in de commissie onderwijs c.a.

· Met ingang van 1 mei 2001 wordt de maatregel voorrang fietsers van rechts (VFVR) van kracht. Vanaf deze datum zullen op ongeregelde kruispunten bestuurders voorrang moeten verlenen aan voor hen van rechts komende bestuurders. Mogelijke knelpunten bij de invoering van de maatregel zijn te verwachten binnen "potentiële" verblijfsgebieden. Gezien de relatief korte tijdsspanne tussen het van kracht worden van VFVR en de uiteindelijke inrichting tot 30 km gebied (naar verwachting uiterlijk in 2002 maar mogelijk nog in de tweede helft van 2001), alsmede de intensieve voorlichtingscampagne die met de invoering van de maatregel gepaard zal gaan stelt het college voor geen maatregelen te treffen binnen deze gebieden.
· De Stadsregio Rotterdam heeft een Regiovisie 5e nota Ruimtelijke Ordening opgesteld. Het college stelt voor op hoofdlijnen in te stemmen met deze visie en dit aan de stadsregio mede te delen.

De bij de agenda van de commissievergadering behorende vergaderstukken zijn voor belangstellenden in te zien in de speciale publieksmap in het informatiecentrum in de hal van het stadhuis. Het informatiecentrum is voor het inzien van stukken geopend van maandag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur en op vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur. Op vrijdagavond en zaterdag ligt de publieksmap met commissiestukken ter inzage in de openbare bibliotheek aan de Ibisstraat.
Wie wil inspreken op een agendapunt, moet bij het begin van de vergadering aanwezig zijn. Ook is het mogelijk gebruik te maken van het vragenhalfuur. In het vragenhalfuur, dat bij iedere reguliere commissievergadering op de agenda staat, kunnen belangstellenden onderwerpen aan de orde stellen die niet op de agenda van de vergadering staan, maar wel tot het werkterrein van die betreffende raadscommissie horen.