Situatie Ambon / Maluku

Situatie 16-01-2001

Nog steeds onrustig in Wahai, Noord Seram

Na een 4-tal bom-aanslagen in Wahai op zondag d.d. 15-01 j.l., is er op maandag 16-01 weer een bom ontploft in een schoolgebouw (SMU = Sekolah Menengah Umum = Middelbare Onderwijs). De scholieren die op dat moment aanwezig zijn, raken in paniek. Er zijn geen slachtoffers gemeld.

Dominee Y.Putirulan van de kerk GPM in Wahai heeft telefonisch doorgegeven dat de situatie in Wahai nu zeer gespannen is. Massa concentreert zich vooral op de markt, met het gevolg dat de christenen, die in de minderheid zijn zich nu gaan voorbereiden om te evakueren. Men weet niet wie de bom heeft gegooid. De geestelijke leiders, zowel moslims als christenen gaan in het veld om de gemeenschap tot bedaren te brengen, en dat terwijl de aanwezige militairen Yonif 623 en de politie er niets aan doen om de daders op te sporen. Gezegd is; "zolang de moslims en christenen niets doen, dan kan men zien, wie eigenlijk aan het "spelen" is."

Situatie Kesui en Teor, eiland Seram

De Islamisatie in Kesui en Teor gaan nog steeds door, en dat niet alleen. Zij worden ook door Laskar Jihads geterroriseerd en mishandeld. Er is geen vrijheidsbeweging voor deze groep. Alle handelingen gebeurt onder strenge bewaking van gewapende Laskar Jihads. Dit is meegedeeld door ene Anthon, ontsnapt uit de greep van de Laskar Jihads en momenteel ondergebracht in Tual. Hij vertelde het verhaal van een gezin, welke gedwongen is om tot het Islam te bekeren, geprobeerd heeft, met een toevallig voorbijvarende vissersboot mee te varen. Echter! de Laskar Jihads hebben de boot tegengehouden en het gezin opgepakt. De mensen in Kesui en Teor hebben reeds aan de PDS = Civiele Noodtoestand om hulp gevraagd n.l. een boot te sturen om te worden geevakueerd. Echter! tot nu toe is dat nog niet gebeurt. De mensen in christenen in Kesui en Teor voelen zich in de steek gelaten.

Hieronder de getuigenis van Simon Eserey (slachtoffer van islamisatie)

Op 28-11-2000 werd Simon Eserey samen met zijn medelotgenoten door hun medebewoners die moslims zijn, opgepakt. Zij zaten toen verscholen in de bergen. Verdeeld in twee groepen werden ze naar Tanah Baru begeleid, en aldaar ondergebracht in het huis van de Kepala Desa. Daarna werden ze naar de mesjid in Tanha Baru getransporteerd. Er stonden reeds massa moslims bij de mesjid. Na ca 1 uur in de mesjid te hebben gezeten, kwam de leider van de Laskar Jihads binnen, t.w. Ibrahim La Madi.

De Imam leerde hen de zinnen van de syahadat en dit gebeurde allemaal onder zeer strenge bewaking. Daarna moest men gaan baden. Sommigen moesten op de schoot van de Imam zitten. Een emmertje met water werd dan van achteren gegoten.

De Imam nam daarop een wit doek, en schreef aan de binnenkant iets in het Arabisch. Het doek werd doormidden gescheurd en vervolgens om het hoofd gebonden. Na vijf dagen vond de besnijdenis plaats. Simon behoorde tot de 10-de persoon die besneden werd met hetzelfde scheermesje. Zij kregen na de besnijdenis geen medische behandeling.

Actie Maluku Berdoa

Vandaag 17-01 komen 1000 kinderen, w.o. 500 christenen en 500 moslims bijeen voor een gezamelijk gebed, op de parkeerplaats voor het gouverneursgebouw.

Situatie Ambonstad

Na de beschietingen in de baai van Ambon van de afgelopen week. is het nu weer rustig.

Transport

De speed- en passagiersboten varen nu weer van Benteng naar Galala. Sommigen verkiezen toch de autoweg met de volgende route : Passo - Toisapu - Hutumuri - Leahari - Ukurila - Naku. Vanuit Naku kan men 2 richtingen opgaan t.w. Soya, en Hatalai via KusuKusu, naar Ambonstad toe. De merpati vliegt nu 5x per week, behalve op woensdag en zaterdag naar Jakarta. De Pelniboten varen nog steeds en de Dobonsolo meert nog steeds aan bij de marinebasis in Halong.

Voedsel

Er is nog steeds voedsel in overvloed. Men verwacht binnenkort veel fruit in februari en maart. Momenteel zijn er al durians en salaks op de markt. Durian van Soya en Ema en salaks van Soya.

Ambon, 17-01-2001

Paulien Joel-Parera