Universiteit Maastricht
Persbericht
17.01.2001
003

15e Nederlandse universiteit wordt de eerste transnationale universiteit in Europa.
Onderwijsministers ondertekenen verdrag voor de oprichting van een nieuwe universiteit

Met de ondertekening van het verdrag aangaande de transnationale Universiteit Limburg/Maastricht-Hasselt (tUL) door de Vlaamse en Nederlandse onderwijsministers mw. drs. M. Vanderpoorten en drs. L. Hermans op vrijdag 18 januari in Maastricht krijgen ons land en Vlaanderen er een nieuwe universiteit bij. Voor Nederland wordt de tUL de 15e universiteit, voor Vlaanderen de 7e.

De tUL gaat vanaf het komende academisch jaar (nieuwe) opleidingen aanbieden op het gebied van ICT, Levenswetenschappen en Onderwijswetenschappen. Studenten die deze opleidingen gaan volgen, schrijven zich rechtstreeks bij de tUL in en ontvangen bij het afstuderen zowel een Nederlandse doctoraal- als een Vlaams licentiaatdiploma.

Voorzitter Karl Dittrich van de tUL spreekt van een uniek initiatief dat verder gaat dan de reeds bestaande (internationale) samenwerkingsverbanden tussen universiteiten. "De tUL is een nieuwe universiteit, met eigen studenten, nieuwe opleidingen en nieuwe mogelijkheden voor onderzoek. Ik verwacht dat op termijn ook de (technische) universiteiten van Luik en Aken zich bij ons aansluiten. De taal vormt daarvoor geen belemmering."

De Vlaamse regering heeft al een bedrag van bijna 200 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor de exploitatie van de tUL, los van investeringen in gebouwen en apparatuur.

De tUL is een initiatief van de Universiteit Maastricht (UM) en het Limburgs Universitair Centrum (LUC) in Hasselt/Diepenbeek (België). Beide universiteiten tellen thans 14-duizend studenten.

Noot voor de pers/
persconferentie
Aansluitend aan het officiële gedeelte, aanvang 14.00 uur in de aula van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6 in Maastricht, geven de ministers een persconferentie.
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043 388 2671/3084/2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren 06 21275612. Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl.
De persberichten van de UM staan op Internet www.pers.unimaas.nl.