Gemeente Den Helder

De Wet WOZ: wat betekent dat voor u?

betreft: week: week 3

Alle onroerende zaken, zoals woningen en bedrijfspanden, zijn vorig jaar opnieuw getaxeerd. Dat is niet alleen in Den Helder gebeurd, maar in het hele land. De hertaxatie vond plaats op basis van de Wet waardering onroerende zaken (wet WOZ). Maar wat betekent dat nu voor u? Hieronder leest u meer over de wet WOZ en de gevolgen voor u.

Wat is de Wet WOZ? De Wet WOZ zorgt ervoor dat de belangrijkste belastingen aangaande de onroerende zaken worden gebaseerd op dezelfde waarde. De Wet WOZ regelt dat de gemeente eens in de 4 jaar de waarde van de woningen en bedrijfspanden vaststelt. Voor het jaar 2001 zal de waarde gebaseerd zijn op de taxatiewaarde op 1 januari 1999 en is geldig voor de jaren 2001 t/m 2004. De vastgestelde waarde van uw woning krijgt u toegestuurd in de vorm van een WOZ-beschikking. Deze krijgt u eind februari toegezonden. U ontvangt in dezelfde periode ook uw gemeentelijke belastingaanslag. De WOZ-beschikking vormt de basis voor de heffing van de volgende belastingen: - onroerende-zaakbelastingen (OZB) van de gemeente; - waterschapsomslag gebouwd van het waterschap; - eigen woningforfait in de inkomstenbelasting van de Rijksbelastingen.

taxatie Vorig jaar zijn alle panden in Den Helder opnieuw getaxeerd. Voor de taxatie is gekeken naar de prijs van de woningen die rond de peildatum van 1 januari 1999 zijn verkocht. Deze verkopen vormen de basis voor het taxeren van andere woningen. Ook huurwoningen zijn getaxeerd alsof zij worden verkocht. Bij bedrijfspanden geldt de waarde in het economisch verkeer of, als die hoger is de gecorrigeerde vervangingswaarde. De vervangingswaarde is het bedrag dat nodig zou zijn als het pand opnieuw gebouwd zou worden. Dit bedrag moet gecorrigeerd worden voor technische - en functionele veroudering. De gecorrigeerde vervangingswaarde geldt in het algemeen voor panden die doorgaans niet verkocht worden (ziekenhuizen, bejaardentehuizen, overheidsgebouwen, scholen e.d).

hogere waarde, hogere aanslag? De belastingaanslag van vorig jaar was gebaseerd op de waardepeildatum van 1 januari 1994. Het zal voor u niet als een verrassing komen dat de waarden van de panden op 1 januari 1999 aanzienlijk hoger liggen dan in 1994. Gemiddeld is de waarde van een woning in Den Helder met 74% gestegen. De waarde van niet-woningen is gemiddeld met 15% gestegen. Dat uw pand in waarde is gestegen wil niet automatisch zeggen dat u ook meer moet betalen.

Afgesproken is nl. dat de opbrengst van de onroerende-zaakbelastingen niet zonder meer mag toenemen als gevolg van de waardestijging. Ter compensatie van de hogere waarde hebben wij de tarieven in de onroerende-zaakbelastingen verlaagd. De OZB-opbrengst neemt wel toe met 5,5 %.

Bij de hertaxatie is gebleken dat de waarde van woningen veel meer is gestegen (gemiddeld 74%), dan de waarde van niet-woningen zoals winkels en bedrijven (gemiddeld 15%). Bij gelijke tarieven zou dat er toe leiden dat de woningen een groter aandeel leveren in de OZB-opbrengst. Om deze verschuiving in de lastendruk voor inwoners te beperken hebben wij er voor gekozen de tarieven in de OZB voor woningen lager vast te stellen dan voor niet-woningen. De tarieven voor woningen voor de gebruiker/huurder en de eigenaar zijn: fl. 6,16 en fl. 7,70. Voor niet-woningen is dit fl. 9,24 en fl. 11,55. (alle bedragen per fl. 5.000,- van de waarde).

U kunt het volgende als richtlijn gebruiken: is de waarde van uw woning met 74% gestegen dan moet u 5,5 % meer betalen. Is uw woning meer dan 74% in waarde gestegen dan is de stijging meer dan 5,5 %.

meer info In de komende weken krijgt u via deze voorlichtingspagina meer informatie over de WOZ en de gevolgen daarvan voor u. In het laatste weekend van februari vindt u op uw mat de beschikking met daarop de waarde van uw pand.

laaste verandering: januari 18, 2001