Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Toespraak minister Van Boxtel ter gelegenheid van de ambassadeursbijeenkomst voor het nationaal monument Nederlands slavernijverleden, "De dynamiek van het monument"

Een toespraak bij het onderwerp Nationaal monument slavernijverleden

16 januari 2001

Dames en heren,

Vanaf het moment in 1999 dat we besloten een nationaal monument ter herinnering aan de Nederlandse slavernij en de afschaffing daarvan op te richten, was het voor mij duidelijk dat het niet voldoende zou zijn een dergelijk monument zomaar ergens te plaatsen. Een nationaal monument, dat niet alleen verwijst naar een beschamende periode in onze Nederlandse geschiedenis, maar ook naar de multiculturele samenleving van vandaag en morgen, moet gedragen worden door de gehele Nederlandse bevolking en moet als symbool fungeren van verbondenheid van alle bevolkingsgroepen in Nederland.
Daarom is het van belang dat er niet alleen een monument komt in de vorm van een gedenkteken, maar ook dat er aandacht wordt geschonken aan het slavernijverleden in het onderwijs, in onderzoek, door middel van museale presentaties etc. Deze aspecten zijn we in de loop van het proces gaan aanduiden met de term "dynamisch monument"
Het "dynamische" zit echter niet alleen in deze functies of aspecten. Er is meer nodig. Allereerst dient het nationaal monument slavernijverleden niet alleen de nazaten van slaven aan te spreken, maar alle burgers van Nederland. Het gaat immers om een gedeeld verleden en een gezamenlijke toekomst. Daarom heb ik op 14 december 1999 - met mijn collega, staatssecretaris van Cultuur Rick van der Ploeg - het Comité van Aanbeveling nationaal monument slavernijverleden ingesteld. Het Comité van Aanbeveling kreeg de opdracht om het maatschappelijk draagvlak voor het nationaal monument slavernijverleden te vergroten en het nationaal bewustzijn ten aanzien van het slavernijverleden te activeren. Een belangrijke taak, maar nog niet zo gemakkelijk te operationaliseren.
Immers, zoals met zoveel onderwerpen van ons maatschappelijk leven het geval is, geldt ook voor het slavernijverleden dat het voor velen ver af staat van de dagelijkse praktijk. Wat heeft de slavernij, die zich enige generaties geleden heeft afgespeeld, nu nog voor betekenis voor gewone burgers?
Dit geldt wellicht niet voor vele nazaten van slaven. Zij kennen misschien nog verhalen uit de familieoverlevering over slavernij. Als (over)grootmoeder of (over)grootvader nog slaaf is geweest, komt dat verleden al een stuk dichter bij. Ook de gevolgen die deze slavernij heeft gehad voor de identiteit, de plaats waar men nu woont, discriminatie etc. is dan vaak direct of indirect merkbaar.
Maar ook voor niet-nazaten geldt: wij allen maken deel uit van een multiculturele samenleving. En om daar daadwerkelijk en actief deel van uit te maken is het op zijn minst van belang om de achtergronden van je medeburgers te kennen en te begrijpen. Het slavernijverleden heeft immers in belangrijke mate bijgedragen aan de identiteitsvorming en culturele bagage van Afro-Surinaamse en Afro-Caraïbische Nederlanders.
Wat mij steeds weer opvalt is dat het Nederlandse slavernijverleden velen misschien op het eerste gezicht niets zegt, maar dat een beetje meer kennis op dat gebied veel belangstelling en interesse oproept.
Wat dat betreft mag ik u wijzen op mijn website
www.ministervanboxtel.nl en de de discussie die daar nu wordt gevoerd over verschillende aspecten en gevolgen van het slavernijverleden. Deze discussie zal uitmonden in een live-chat - zo heet dat nu eenmaal - op deze website op 25 januari om 20.30 uur. Ook de voorzitters van het Comité van Aanbeveling, de heer Gilbert Wawoe, en het Landelijk Platform Slavernijverleden , mevrouw Barryl Biekman, zullen deelnemen. Iedereen kan trouwens een bijdrage leveren.
Ik noem deze website even, omdat in één van de videofragmenten die daar op staan, mevrouw Cynthia McLeod, schrijfster van boeken als Elizabeth Samson en Mariënburg, vertelt over een autochtone studente Frans die min of meer bij toeval door het volgen van een collegereeks "beelden van slavernij" achter de gruwelen van het Nederlands slavernijverleden komt en daarover hevig is geschokt. Ook voor autochtone Nederlanders blijkt meer kennis over het slavernijverleden van belang en gewenst te zijn. Het Comité van Aanbeveling doet al veel aan dit
bewustwordingsproces. Er worden bijvoorbeeld debatten georganiseerd en er loopt een scholierenprijsvraag. En dit alles onder het motto "Verbonden door vrijheid". Echte verbondenheid tussen mensen en bevolkingsgroepen kan alleen bestaan wanneer er sprake is van vrijheid. De afschaffing van de slavernij was daarvoor het begin. Voor verbondenheid is evenwel meer nodig. Geen discriminatie, direct of indirect, maar respect voor elkaar, voor elkanders achtergronden en gewoontes.
Het motto "verbonden door vrijheid" geeft duidelijk aan dat het verleden niet vergeten mag worden, maar ook dat het uiteindelijk gaat om de toekomst. En om aan deze toekomst in verbondenheid en vrijheid te werken, is het nodig dat zoveel mogelijk mensen zich achter dit gedachtegoed stellen en dit vervolgens ook uitdragen. Daarom ben ik blij met dit "ambassadeursplan" van het Comité van Aanbeveling. Het Comité is er in geslaagd om zoveel bekende Nederlanders, ervaren op verschillende terreinen en verschillende doelgroepen aansprekend, enthousiast te krijgen voor het nationaal monument slavernijverleden. Graag nodig ik u uit om hier - samen met collega van der Ploeg en mij, het Comité van Aanbeveling en andere betrokkenen - uit overtuiging en met enthousiaste inzet aan te werken.
Wat we willen bereiken is dat bij de onthulling van het monument - naar ik hoop in dit najaar - bij grote delen van de Nederlandse bevolking het besef aanwezig is waar dit monument voor staat, namelijk: "verbonden door vrijheid".

Ik wens u en ons daarbij succes!


Relevante links:
De site over het slavernijmonument