PRICEWATERHOUSECOOPERS

PwC boekt omz. van 21,5 mrd $ in 2.000. Groei alle adviesgr.

PERSBERICHT

Amsterdam, 18 januari 2001

PricewaterhouseCoopers boekt omzet van 21,5 miljard dollar in 2000

Groei voor alle adviesgroepen in de dubbele cijfers

PricewaterhouseCoopers heeft vandaag bekend gemaakt over het boekjaar eindigend op 30 juni 2000 wereldwijd een omzet van USD 21,5 miljard te hebben behaald. Dit is een toename van 15% ten opzichte van het vorige boekjaar (USD 18,7 miljard).

'Het is een mooi resultaat, aldus James J. Schiro, CEO van de wereldwijde organisatie van PricewaterhouseCoopers,zeker als we ons realiseren dat we juist dit jaar hard hebben gewerkt aan de herstructurering van de organisatie. Ook hebben we een belangrijke rol gespeeld in de discussie met de SEC over een nieuw regelgevend kader voor onze sector in de Verenigde Staten. We richten ons nu op een verdere versteviging van onze vooraanstaande positie in de netwerk-economie.

De omzet van de Nederlandse tak van PricewaterhouseCoopers is, zoals eerder bekendgemaakt, over het afgelopen boekjaar gestegen met 22,5% tot ruim
NLG 1.6 miljard. Willem Bröcker, voorzitter van de Raad van Bestuur en lid van het global management van PricewaterhouseCoopers:De Nederlandse organisatie behoort tot de kopgroep van de internationale organisatie met een omzetgroei met 22,5%. Wij profiteren niet alleen optimaal van de sterke groei van Nederlandse economie, maar ook van het internationale karakter van onze economie. Het overgrote deel van de grote internationale clienten van PwC heeft wel een vestiging in Nederland. En aan de andere kant blijken steeds meer Nederlandse ondernemingen ongeacht hun omvang behoefte te hebben aan een partner die zowel een wijdvertakt international netwerk kan aanbieden als een multidisciplinair dienstenpakket. In het afgelopen jaar hebben wij dan ook onze marktpositie verder versterkt en de resultaten zijn daarvan de bevestiging.

ABAS
De lines of service Assurance and Business Advisory Services (ABAS) was goed voor een wereldwijde omzet van USD 8,4 miljard; een toename van 11%.
Deze groei is toe te schrijven aan zowel traditionele audit services als aan nieuwe services zoals de beveiliging van de informatietechnologie en de bescherming van de privacy. Er zijn op dit terrein inmiddels verscheidene producten ontwikkeld, waaronder BetterWeb, beTRUSTed en e.conomy. PricewaterhouseCoopers heeft dit jaar onder meer Exxon/Mobil, Viacom, FleetBoston, Nokia, BNP Paribas, Boehringer Ingelheim en SE Banken als klant van haar auditpraktijk mogen toevoegen.

Tax
Op het gebied van belastingadvies is de omzet met 17% toegenomen tot USD 4 miljard. Mede dankzij de succesvolle e-business-activiteiten en de grote vraag naar advies over onder meer internationale mobiliteit en grootschalige bedrijfsherstructureringen. Op maar liefst 75% van de voornaamste wereldwijde eMarkets is PricewaterhouseCoopers inmiddels de grootste belastingadviseur: de omzet die binnen deze adviesgroep aan e-business kan worden toegeschreven bedroeg dit jaar ruim USD 150 miljoen. Eén van de nieuwe Internet-diensten die dit jaar zijn geïntroduceerd is GlobalVatOnLine, waar klanten gedetailleerde informatie kunnen vinden over BTW-regels en -tarieven in meer dan 70 landen.

MCS
De omzet van de wereldwijde MCS-praktijk is toegenomen met 14% tot USD 6.6 miljard. In het boekjaar 2000 hebben we onze vooraanstaande marktpositie op de eMarkets en op het gebied van klanten- en toeleveringsketenbeheer verder weten uit te breiden. Belangwekkende nieuwe consultancy-opdrachten dit boekjaar zijn onder meer projecten met Palm and Nordstrom en eMarket-activiteiten voor Transora, een eMarket voor de business-to-business verhandeling van consumentengoederen

Corporate Finance and Recovery (CFR)
De omzet van Corporate Finance and Recovery (CFR) is gestegen met 21% en bedraagt nu USD 1.5 miljard. Deze omzetstijging werd gerealiseerd door activiteiten op een reeks terreinen, waaronder projectfinanciering en privatisering, advies bij de waardering van ondernemingen en onroerend goed.

Geografisch
Geografisch gezien was er over vrijwel de hele linie sprake van een sterke omzetgroei. Groeipercentages in de dubbele cijfers werden geboekt in Noord Amerika (plus 13% tot USD 9,6 miljard), Oost-Azië en Pacific (plus 23% tot USD 2,2 miljard) en Europa/Midden-Oosten/Afrika (plus 16% tot USD 8,8 miljard). Wegens de minder gunstige economische omstandigheden in Zuid-Amerika is de groei daar beperkt gebleven tot 5,3%.