Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

02/01/01 Luitenant-kolonel Whittle benoemd tot adjudant van H.M. de Koningin

Bij Koninklijk Besluit van 3 januari 2001 is Luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht P.W.E. Whittle met ingang van 2 januari 2001 benoemd tot adjudant van Hare Majesteit de Koningin.

Hij volgt Luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht L.J.B.M. Jespers op, die met ingang van 5 februari 2001 eervol wordt ontheven van deze functie en per gelijke datum wordt benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van Hare Majesteit de Koningin

Luitenant-kolonel Whittle werd in 1958 geboren te Londen (U.K.) en heeft vanaf 1960 zijn jeugd doorgebracht in Katwijk.

Na zijn Middelbare schoolopleidingen is hij in 1979 toegetreden tot de Koninklijke Luchtmacht i/o officiervlieger. Na zijn helikoptervliegopleiding in de Verenigde Staten en Nederland werd hij op 20 november 1980 benoemd tot officier en ontving hij het Groot Militair Vliegbrevet. In 1981 werd hij tewerkgesteld bij het 298 Squadron op de Vliegbasis Soesterberg.

Na zijn instructeuropleiding op vliegveld Eelde en vliegbasis Deelen werd hij in 1988 vluchtcommandant wederom bij het 298 Squadron. In deze functie heeft hij, als één van de aangewezen vliegers, de voorbereiding en uitvoering van het helikopterluchttransport ten behoeve van het Koninklijk Huis verzorgd. In het voorjaar van 1991, was hij commandant van het helikopterdetachement van het Nederlandse hulpbataljon ten behoeve van de Operatie Provide Comfort in Turkije en Noord-Irak.

Van november 1991 tot februari 1995 was hij commandant Search and Rescue-vlucht op de vliegbasis Leeuwarden. Aldaar heeft hij de transitie van Alouette III naar de Agusta-Bell 412 helikopter geleid. Na twee jaar werkzaam op de Luchtmachtstaf te zijn geweest als hoofdofficier, toegevoegd aan de Afdeling Helikopteroperatiën, werd hij in februari 1997 op de vliegbasis Soesterberg geplaatst in de functie van Squadroncommandant van het 300 (Cougar) Squadron.

Sinds januari 2000 was hij, als Hoofd Onderdeels Coördinatie Centrum, werkzaam in de staf van deze vliegbasis.