Gemeente Oosterhout

Besluitenlijst

Vergadering college van b. en w. 16 januari 2001

Raad krediet gevraagd voor plan bomencompensatie Burg. Materlaan

Het college gaat de gemeenteraad in zijn vergadering van 6 maart vragen een krediet van 50.000 beschikbaar te stellen voor het opstellen van een plan voor bomencompensatie langs de Burg. Materlaan. Door op deze locatie compensatie te bieden voor elders in Oosterhout gekapte bomen, voert het college een besluit van de Oosterhoutse gemeenteraad uit.

Voor het college is er een aantal redenen juist dit deel van Oosterheide aan te pakken. Zo zou het gebied volgens de ecologische visie voor Oosterhout-zuid moeten worden opgewaardeerd en is ook in de concept-Warandevisie bijzondere betekenis aan dit gebied toegekend. Daarnaast hebben Breda en Oosterhout afgesproken de groenzone tussen Oosterhout en Teteringen te versterken. Verder wil Natuurmonumenten, eigenaar van het achter de Burg. Materlaan gelegen Landgoed Oosterheide, de ecologische potenties van de sloot langs de Burg. Materlaan beter benutten. Tenslotte kan dan in één keer ook het problemen van riooloverstort en de vervanging van de openbare verlichting worden meegenomen.

De totale kosten van voorbereiding bedragen 70.000. In het investeringsplan is een bedrag van 50.000 opgenomen. Het resterende bedrag willen b. en w. putten uit het budget dat is gereserveerd voor het opstellen en uitvoeren van ecologische structuurvisies.

De exacte planning voor de uitvoering van de werkzaamheden is nog niet bekend. Uitgangspunt is dat Natuurmonumenten en Waterschap het waterplan (aanleg van natuurlijke oevers) zullen uitvoeren en de gemeente het groenplan.

College wil vrijstelling verlenen voor handel in klassieke autos Kanaalstraat

Het college van b. en w. is voornemens vrijstelling te verlenen voor de vestiging van een aan-, verkoop- en bemiddelingsbedrijf van klassieke automobielen in een bedrijfspand aan de Kanaalstraat. Die vrijstelling is nodig omdat het, uit 1962 daterende, bestemmingsplan geen mogelijkheid tot detailhandel biedt. In het recente verleden heeft de gemeente echter steeds het beleid gevoerd dat daarvoor vrijstelling mogelijk is als het gaat om handel in onder andere autos. Bij het besluit speelt verder een rol dat in het pand voorheen al een autobedrijf annex wasstraat was gevestigd.

Aan de te verlenen vrijstelling verbindt het college de voorwaarde dat er voldoende parkeergelegenheid moet zijn en dat de handelsactiviteiten niet mogen leiden tot een onevenredige aantasting van de normale verkeersafwikkeling.

B. en w. wijzen extra koopzondag tuincentra aan

Aanvullend op een eerder besluit, hebben b. en w. ook zondag 27 mei aangewezen als koopzondag voor de Oosterhoutse tuincentra. Dat gebeurt op verzoek van een van die centra. In het oorspronkelijke besluit had het college elf zondagen voor de tuincentra als koopzondag aangewezen. Dat worden er nu dus twaalf.

Vervangingsregeling secretaris

Burgemeester en wethouders hebben een nieuwe regeling voor de vervanging van de gemeentesecretaris vastgesteld. Dat is nodig omdat het thans geldende en uit 1993 stammende besluit hierover, dringend moet worden hernieuwd. Twee van de drie toen aangewezen plaatsvervangende secretarissen zijn namelijk inmiddels niet meer binnen de organisatie werkzaam.

Voorgesteld wordt dat gemeentesecretaris Haasnoot in eerste instantie zal worden vervangen door loco-secretaris E. Scholtens. Vervolgens is het dan de beurt aan de drie leden van het overgangsdirectieteam: de heren J. Buijs (2), E. Lichtenberg (3) en mevr. M. Verhoeven (4).

Raadsvoorstel vervulling vacature in bestuur Bestuursacademie

De Oosterhoutse gemeenteraad wordt voorgesteld de heer drs. J.P.M. Hendrikx, burgemeester van Baarle-Nassau, te benoemen tot lid van het algemeen bestuur van de Bestuursacademie Zuid-Nederland. Hij volgt in die hoedanigheid de voormalig gemeentesecretaris van Oosterhout, mr. L.A.M. Aarden, op.

Oosterhout, 18 januari 2001