Gemeente Den Helder

Nota oudereneducatie verschenen

datum: 17 januari 2001

De dienst Welzijn heeft de nota oudereneducatie uitgebracht. De nota is bedoeld als discussiestuk en wil onderzoeken wat ouderen vinden van het aanbod op het gebied van oudereneducatie in Den Helder.

Onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau heeft uitgewezen, dat er een relatie bestaat tussen het volgen van onderwijs en de (on)kwetsbaarheid van ouderen. Het volgen van een cursus of opleiding betekent naast het plezier en het ontmoeten van anderen, uiteraard ook het verwerven van kennis. Mede hierdoor blijven de ouderen midden in de maatschappij staan en levert onderwijs een bijdrage aan de persoonlijke participatie van ouderen.

De participatie van ouderen is om twee redenen belangrijk. Ten eerste hebben ouderen er zelf baat bij om actief te zijn. Het voorziet in de behoefte aan sociale contacten, aan zinvolle tijdsbesteding en maatschappelijke waardering en draagt bij aan een goede gezondheid.

Daarnaast is participatie van ouderen ook van maatschappelijk belang. Doordat ouderen zich inzetten voor allerlei vormen van maatschappelijke participatie, wordt een aantal maatschappelijke taken vervuld die anders blijven liggen. Hierbij valt te denken aan het grote aantal vrijwilligers dat hulp verleent aan zieken en ouderen.

GeĂŻnteresseerden kunnen de nota vanaf vandaag afhalen bij het secretariaat van de dienst Welzijn op het stadhuis en tot uiterlijk 15 februari aanstaande een reactie sturen aan het College van Burgemeester en Wethouders, postbus 36, 1780 AA Den Helder. De reacties worden meegenomen in de verdere invulling van het cursus- en opleidingsaanbod voor ouderen.

Laatst bijgewerkt: 18 januari 2001