Openbare Bibliotheek Oss

Home | Persberichten

18 januari 2001

Gegraveerd glas in hobby-vitrine Bibliotheek Oss

Vanaf 11 januari is er gegraveerd glas van Marianna Swaans te zien in de hobby-vitrine van de Bibliotheek Oss. De presentatie bestaat onder meer uit gegraveerde spiegels, glazen, broches, onderzetters, graveerpennen en erg bijzonder een schaakbord met gegraveerde schaakstukken van glas. De hobby-presentatie kan tot 24 februari bekeken worden tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Marianna Swaans houdt zich al sinds 1980 bezig met deze vorm van kunst/hobby. Tijdens het jeugdvakantiewerk kwam ze ermee in aanraking. Dit groeide uit tot een professioneel beroep. Ze graveert glas en spiegels in de meest uiteenlopende vorm, van enkele millimeters tot zeer groot. Waarschijnlijk is zij de enige in Nederland die glasobjecten graveert voor het poppenhuiswezen (afmeting op 1/12). In haar atelier in St. Michielsgestel geeft ze ook, op aanvraag, cursussen.

Glas graveren Graveren in glas is een oud handwerk dat velen voor ons, zelfs koningen en keizers, met enthousiasme beoefenden. Glas is een betrekkelijk hard materiaal en de traditionele gereedschappen van vroeger van koper, brons, ijzer, steen en hout waren nauwelijks geschikt om het oppervlak te bewerken. De ontdekking en toepassing van de diamant bracht het keerpunt. De oudste met diamant gegraveerde glazen die men kent kwamen rond 1550 uit Venetië. Tegenwoordig wordt glas op verschillende manieren gegraveerd. Er zijn meerdere technieken trekken, stippen en reliëf-arceren. Trekken is de oudste, daarbij worden lijnen met een fijne kras opgezet en bijgewerkt. Vlakken worden zo met gelijkmatige lijnen opgevuld. Stippen noemt men de techniek die hoofdzakelijk in de Nederlanden werd toegepast. Men klopt met het diamantje of de graveerstift loodrecht op het glas, waarbij de druk zo gelijkmatig mogelijk gehouden moet worden. Bij het reliëf-arceren zet je het diamantje of stift op het glas onder druk en trekt het dan opzij. Ze krijgt men een stevige aanzet en een haarfijn uitlopen va de kras. Voor het graveren in glas kunnen vrijwel alle glassoorten en
-vormen gebruikt worden.