Raad voor het Landelijk Gebied


nieuw
nieuw op de website
raadsagenda

Actueel

Bekendmaking nieuwe raadsleden
Op 18 januari is de Raad voor het Landelijk Gebied voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen geweest, als start van zijn tweede adviesperiode van vier jaar. Minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij heeft vier nieuwe leden benoemd in de raad die uit totaal 15 leden bestaat. Onderwerpen waarover de raad de komende tijd zal adviseren aan de regering zijn onder meer: biologische landbouw, vestigingsvoorwaarden voor agroconcerns, het realiseren van waterberging en de consequenties van de sociaal-culturele ontwikkeling voor het landelijk gebied.

Nieuw benoemde leden:
Mw. ir. J.M. Leemhuis-Stout
Op dit moment is zij onder meer voorzitter en president-commissaris van de ANWB, voorzitter van de Algemene Energieraad en commissaris bij Arcadis NV. In het verleden was zij in bestuurlijke functies actief, zoals Commissaris van de Koningin en dijkgraaf. Met haar bestuurlijke ervaring en deskundigheid op het terrein van het waterbeheer versterkt zij de raad.
Mw. M.D.A.M. Veraart
Zij is agrarisch ondernemer en tevens voorzitter van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt. In die hoedanigheid is zij op veel fronten actief, met name voor vernieuwing van de landbouw, de afstemming van functies in het landelijk gebied en lokale samenwerking. Zij zal vooral als jonge ondernemer en ervaringsdeskundige de raad gaan versterken.
Ir. F.C. Prillevitz
Hij is in vele, vooral ambtelijke functies actief geweest, onder meer als directeur Natuurbehoud en Openluchtrecreatie (toen nog bij CRM), directeur Staatsbosbeheer, Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de FAO, directeur van het Europees Centrum voor Natuurbescherming en als Landbouwraad in Portugal. Hij gaat vooral vanuit zijn zicht op het totale beleidsveld en als kenner van ambtelijke en internationale verhoudingen de raad versterken.
Prof.dr. J. Swinnen
Hij is landbouweconoom, verbonden aan de Universiteit van Leuven en het Centrum voor Landbouw- en Milieueconomie. Tevens is hij thans adviseur van de Europese Commissie rond de toetreding van Oost-Europese landen. Hij zal de raad met name gaan versterken op het terrein van de (internationale) ontwikkeling van landbouw en economie en het EU-beleid voor de landelijke gebieden.

Herbenoemde leden:
De overige leden van de raad zijn voor een tweede termijn herbenoemd, ook met het oog op de continuïteit van het raadswerk. Prof. H.J.L. Vonhoff is opnieuw benoemd tot voorzitter van de raad en voorts zijn herbenoemd: Prof.dr. Th.A.M. Beckers, Mw.drs. H.L. Blok, Mw.dr. H.M. de Boois, Prof.dr. G.J. Borger, Mw.mr. F.G. van Diepen-Oost, Ir. J.T.G.M. Koolen, B.J. Krouwel, Mw. G.W. van Montfrans-Hartman, P. Nijhoff en Prof.dr. J.D. van der Ploeg. Drs. T. Klumpers blijft algemeen secretaris.


Kamerbehandeling NBL 21
Naar aanleiding van een discussie in de raadsvergadering van 18 januari, zond de raad op 19 januari een notitie aan de woordvoerder van de politieke partijen in het Tweede Kamer-debat over de Nota 'Natuur voor mensen, mensen voor natuur' (NBL 21) op 22 januari. Voor deze notitie met aandachtspunten bij de behandeling van NBL 21 werd gebruik gemaakt van eerder uitgebrachte adviezen, alsmede de lopende discussies bij de voorbereiding van het advies 'de politiek-maatschappelijke basis voor natuurbeleid'.

Bijdrage LEI-workshop 'regionale innovatie'
De secretaris van de RLG zorgde voor een inhoudelijke bijdrage aan een door het LEI georganiseerde bijeenkomst over regionale innovatie. Op verzoek ging hij daarbij in op trends in het landelijk gebied. Dit onder meer naar aankondiging van het eerder door de raad gepubliceerde advies 'Het belang van samenhang'.

Raadvoor het Landelijk Gebied home