Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 17 januari 2001

PROF. DR. J. VAN OORT BENOEMD TOT BIJZONDER HOOGLERAAR CHRISTENDOM EN GNOSTIEK AAN DE KU NIJMEGEN

Met ingang van 1 december 2000 is prof. dr. J. van Oort benoemd tot bijzonder hoogleraar Christendom en gnostiek aan de Faculteit der Theologie van de KU Nijmegen. De leerstoel is ingesteld door de Stichting Nijmeegs Universiteitsfonds (SNUF).

De studie van de gnostiek en de relatie tussen gnostiek en het orthodoxe christendom is een braakliggend terrein. In het recente verleden zijn veel nieuwe en authentieke bronnen van de gnostiek gevonden, zoals de Nag Hammadi Codices in Egypte en de Mani Codex van Keulen. Vóór deze nieuwe vondsten waren onderzoekers aangewezen op sporadische fragmenten en meestal partijdige en denigrerende berichten over de gnostiek. De nieuwe ontdekkingen maken het mogelijk en wellicht noodzakelijk om een geheel nieuwe visie op het ontstaan van het Christendom te ontwikkelen. In dit verband speelt zeker het Manicheïsme een bijzondere rol. Deze wereldwijde gnostische godsdienst, georganiseerd als een aparte gnostisch-christelijke kerk, strekte zich tot ver in de Middeleeuwen uit van de Atlantische Oceaan tot in Centraal-Azië en China. Door middel van de bijzondere leerstoel wil de KU Nijmegen ook op internationaal vlak een pioniersrol vervullen in de studie van gnostiek en het Manicheïsme en in de relatie christendom en gnostiek. Prof. dr. Van Oort geldt op deze terreinen als deskundige bij uitstek.

Hans van Oort (1949) studeerde Theologie aan de Universiteit van Utrecht. Hij promoveerde in 1986 op het onderwerp: Jeruzalem en Babylon. Een onderzoek van Augustinus' De Stad van God en de bronnen van zijn leer der twee steden (rijken). Van dit boek verscheen recent een vierde druk, naast een Engelse editie. Vanaf 1992 is Van Oort universitair hoofddocent Kerkgeschiedenis aan de Universiteit van Utrecht. Hij was onder meer gasthoogleraar van de British Academy in Oxford, London en Warwick en vanaf 1998 gasthoogleraarschappen aan de Universiteit van Stellenbosch (Zuid-Afrika) en aan de Universiteit van Leuven (België). Van Oort werd in 1987 als eerste Theoloog Research Fellow van de KNAW; van 1987 tot 1992 was hij voorzitter van de Vereniging van de Akademie Onderzoekers. Verder is Van Oort lid van diverse wetenschappelijke genootschappen in binnen- en buitenland.