Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 17 januari 2001

DR. P.A.G.M. DE SMET BENOEMD TOT BIJZONDER HOOGLERAAR KWALITEIT FARMACEUTISCHE PATIENTENZORG AAN DE KU NIJMEGEN

Met ingang van 1 november 2000 is dr. P.A.G.M. de Smet benoemd tot bijzonder hoogleraar Kwaliteit van de farmaceutische patiëntenzorg bij het UMC St. Radboud, Faculteit der Medische Wetenschappen, Vakgroep Klinische Farmacie.

De bijzondere leerstoel Kwaliteit van de Farmaceutische Patiëntenzorg is ingesteld door de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP). Deze organisatie heeft hiertoe besloten op grond van ontwikkelingen in de geneesmiddelenvoorziening en binnen de farmaceutische beroepsgroep. Binnen de geneesmiddelenvoorziening wordt nu vooral gekeken naar de kwaliteit van de farmaceutische zorg in verhouding tot de kosten. Door middel van de bevordering van het zogeheten evidence-based handelen en structurele samenwerking wordt gepoogd een goede balans tussen kwaliteit en kosten te vinden. Bij evidence based handelen gaat het er om dat het medisch-farmaceutisch handelen van zorgverleners en hun patiënten gebaseerd moet zijn op de resultaten van gedegen klinisch onderzoek naar de werkzaamheid en de doeltreffendheid van geneesmiddelen. Structurele samenwerking moet zichtbaar worden in een betere afstemming tussen de zorgverleners met de patiënt en met elkaar.

Farmaceutische patiëntenzorg
Binnen de farmaceutische beroepsgroep heeft de afgelopen jaren een omslag plaatsgevonden in de wijze waarop apothekers hun rol binnen de gezondheidszorg zien. Hierin maakt productgerichtheid plaats voor aandacht voor de patiënt en zijn geneesmiddelengebruik rekening houdend met zijn belevingswereld. Binnen de beroepsgroep wordt deze ontwikkeling samengevat in de term farmaceutische patiëntenzorg. De heroriëntatie van de beroepsorganisatie van apothekers wordt ondersteund door het in 1996 opgerichte Wetenschappelijk Instituut Nederlandse Apothekers (WINAp). Het WINAp hecht groot belang aan de samenwerking met de vakgroep Klinische Farmacie van de KU Nijmegen omdat door middel van (post)academisch onderwijs en onderzoek aldaar de farmaceutische patiëntenzorg verder kan worden bevorderd.

Peter de Smet (Breda, 1952) studeerde Farmacie aan de Universiteit van Utrecht. In 1979 rondde hij deze opleiding als apotheker af. In 1985 promoveerde hij op een ethnofarmacologisch onderwerp (ritueel druggebruik bij Indianen). In 1994 werd hij door de Nederlandse Vereniging voor Klinische Farmacologie erkend als klinisch farmacoloog. Dr. De Smet is momenteel hoofd Farmaceutische Patiëntenzorg van het WINAp. Vanuit zijn functie treedt hij op als deskundige voor verschillende nationale en internationale organisaties waaronder de Wereld Gezondheidsorganisatie. Ook heeft hij zitting in de redactieraden van enkele internationale vakbladen.