Rechtbank Leeuwarden



Containers voor een tijdelijke huisartsenpraktijk op Schiermonnikoog mogen hangende de bezwaarschriftprocedure blijven staan
Bron: Rechtbank Leeuwarden

Datum actualiteit: 18-01-2001

De gemeente Schiermonnikoog heeft een huisartsenpraktijk vergunning verleend om ten behoeve van de praktijk tijdelijk (namelijk tot uiterlijk 1 oktober 2005) containers te plaatsen in een plantsoen. Dit had te maken met het feit dat de huisartsen uiterlijk op 15 januari 2001 hun oude praktijkruimte moesten verlaten. Omwonenden hebben tegen dat besluit bezwaar gemaakt, omdat zij het niet eens zijn met de plaats die de gemeente voor de containers heeft gekozen. Ook hebben zij de president om een voorlopige voorziening gevraagd, inhoudende dat de containers worden weggehaald.

Voor het treffen van een voorlopige voorziening is vereist dat de verzoekers een spoedeisend belang hebben. De president vindt in deze zaak dat de omwonenden zo'n belang niet hebben. De containers staan er inmiddels al. De president overweegt in dat verband dat de gemeente de vergunning kort na de verlening ervan in copie aan de omwonenden heeft toegestuurd. Dezen hebben toen nog enige tijd gewacht met het vragen van de voorlopige voorziening. Dit terwijl zij konden weten dat de huisartsenpraktijk haast had met het plaatsen van de containers.

Verder vindt de president dat de containers in elk geval mogen blijven staan totdat de gemeente op het bezwaarschrift van de omwonenden zal hebben beslist. Het belang van de huisartsenpraktijk om de werkzaamheden voort te kunnen zetten weegt namelijk zwaarder dan het belang van de omwonenden bij het onmiddellijk weghalen van de containers. Ten slotte laat de president in het midden of alle verzoekers wel belanghebbenden bij het besluit van de gemeente zijn, nu zij niet allemaal vanuit hun woning zicht hebben op het plantsoen. Echter: daarover moet de gemeente in de bezwaarschriftprocedure nog nader beslissen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AA9546