Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Toespraak Minister Van Boxtel op de bijeenkomst "Ouderen aan de knoppen"

Een toespraak bij het onderwerp Goede elektronische toegankelijkheid

15 januari 2001

Dames en heren,

Het doet mij genoegen bij deze feestelijke bijeenkomst aanwezig te kunnen zijn in dit 'lustoord' aan de Keizersgracht. De typering van deze locatie heb ik overgenomen uit een geschrift van Henk Postma. Hierbij wil ik alle aanwezigen om een applaus vragen voor zijn inzet en enthousiasme voor de Stichting 'Ouderen aan Knoppen'. Hetzelfde geldt trouwens voor alle vrijwilligers die belangeloos voor de stichting in de weer zijn.
Overigens heb ik al jaren een losse band met "Ouderen aan de knoppen". Die band dateert uit de tijd dat mijn vader mede-initiatiefnemer was van dit project in Amstelveen. De laatste spreker moet altijd proberen om het kort te houden, maar ik laat deze kans niet voorbij gaan om als coördinerend ICT-minister het belang van de informatie- en
communicatietechnologie te benadrukken. De technische ontwikkelingen gaan in een razend tempo. Nog maar kort geleden voldeed een eenvoudige aan-/uit-knop voor de bediening van allerlei elektrische apparaten. Daarnaast had je nog wat knoppen met een duidelijke functie, zoals hard/zacht en donker/licht. Intussen hebben we apparaten tot onze beschikking die heel veel kunnen, maar ook erg ingewikkeld zijn in de bediening. Was eerst de afstandsbediening een onneembare hindernis, nu zijn bijna alle apparaten voorzien van een handleiding die je doet terugdeinzen. En ik kan u garanderen dat dat terugdeinzen niet alleen geldt voor senioren, ook ik laat het instellen van een nieuwe videorecorder of het downloaden van muziek op de pc liever aan mijn kinderen over!
Gelukkig werd dit verschijnsel, dat we wel knoppenangst noemen, tijdig onderkend door een aantal senioren, die zich niet lieten afschrikken door ingewikkelde gebruiksaanwijzingen. Zij zetten op eigen initiatief een club op, om oudere mensen op weg te helpen bij en zo te voorkomen dat allerlei verworvenheden van de moderne tijd aan hun neus voorbijgaan.
Ik ben persoonlijk van mening dat de ICT-technologie ook tot die verworvenheden van deze tijd behoort. De mogelijkheden van de inzet van computers zijn schier oneindig. Als voorbeeld noem ik u mijn streven om in 2002, 25% van de dienstverlening van de gemeenten digitaal te laten verlopen. Intussen zijn we al aardig op weg, ruim 200 gemeenten hebben een site op Internet. Daarnaast zijn de mogelijkheden van de PC, ook binnen de persoonlijke levenssfeer, niet meer weg te denken.
Senioren hebben zich de laatste tijd geprofileerd als een groep binnen de samenleving waarmee rekening gehouden dient te worden. Ook de markt heeft deze groep, met relatief veel vrije tijd en financiële middelen, als commercieel interessant bestempeld. Daarnaast is binnen die groep zelf ook van alles gaande. Je zou bijna kunnen spreken van een soort derde jeugd. Werden vroeger gepensioneerden hooguit gezien als krasse baasjes, maar niet als actoren in de maatschappij, nu ontplooien zij allerlei initiatieven en komen op voor hun belangen.
Zo trok de 50+beurs maar liefst 86.000 bezoekers. Er werd daar zelfs een Miss mooi model 50+ gekozen! Het publiek verdrong zich om de stands met computers en aanverwante artikelen. Er bestaat tegenwoordig overigens een speciale senioren-startpagina op Internet, met relevante websites, overzichtelijk gerangschikt. Een ander voorbeeld: op 3 december van het afgelopen jaar is de Senioren Omroep Nederland de lucht ingegaan, voorlopig nog alleen met radio-uitzendingen, maar al wel met een eigen website. Was vroeger het woord website een soort geheimtaal, in dit gezelschap weet ik, dat ik het woord niet verder hoef toe te lichten. Er verschijnen boeken met titels als 'Internet en e-mail voor senioren'. In december stond als kop boven een artikel in NRC Handelsblad: "Cybersenioren bestormen www". Strekking van het artikel is dat het enthousiasme bij senioren voor Internet enorm is. Wanneer de eerste onwennigheid voorbij is, is men razend enthousiast over de mogelijkheden die de computer biedt. E-mailen met kinderen en kleinkinderen, chatten met vriendinnen op Vriendinnennet, maar ook het zoeken van relevante informatie staat hoog in het vaandel. Alles onder het onverwoestbare motto: "Je bent nooit te oud om te leren."
Deze instelling spreekt mij zeer aan. Ik juich toe dat juist binnen de groep senioren de initiatieven vanuit de doelgroep zelf komen. Mede door een bijdrage van de overheid is het Internet nu voor veel senioren bereikbaar. Seniorenweb verzorgt cursussen voor en door de doelgroep zelf. Deze aanpak slaat erg aan. In zorgcentra worden Internetcafés ingericht en kan men cursussen volgen. Ook worden er cursussen in bijvoorbeeld bibliotheken georganiseerd. Er is momenteel zelfs sprake van wachtlijsten bij de senioren-cursussen.
Wie betwijfelt of de lesstof in de praktijk wordt gebracht, leze slechts de bijdrage van Tiny van den Oetelaar uit Sint-Michielsgestel aan een discussie op Seniorenweb: "Ik heb zon 150 nostalgische muziekstukken uit de jaren '30 en '40 via Napster gedownload. Het is prachtig dat deze gelegenheid zich voordoet en ik zal er zeker gebruik van maken."
Dames en heren,

Het is tijd om over te gaan tot de opening.