Patienten federatie staat niet achter stakingsplannen
18 januari 2001

Op 18 januari heeft bestuurlijk overleg plaatsgevonden tussen LHV en de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie naar aanleiding van de acties van de huisartsen. Uit het overleg is naar voren gekomen dat de NPCF en de LHV elkaar blijven vinden in de doelen en uitgangspunten van de acties en de noodzaak van gezamenlijk optreden.

Wat betreft de gekozen actiemiddelen maakt de NPCF onderscheid tussen administratieve acties en de staking op 15 februari. Met de administratieve acties heeft de NPCF geen problemen, zolang deze geen financiële of andersoortige consequenties hebben voor patiënten. De NPCF is van mening dat dit een kwestie is tussen Zorgverzekeraars Nederland en de LHV.

In het licht van de actuele politieke ontwikkelingen vindt de NPCF een staking op 15 februari onaanvaardbaar. De federatie heeft een beroep gedaan op de LHV om de staking als zodanig op te schorten. Het handhaven van een actiedag op 15 februari is voor de NPCF acceptabel in de vorm van een zondagsdienst of andere vormen van acties die in beginsel patiëntvriendelijk zijn, bijvoorbeeld een bezoekdag aan patiënten in de ziekenhuizen door de huisarts.
De LHV heeft aangegeven de oproep tot het opschorten van de staking als een zeer belangrijk signaal te beschouwen. Binnenkort zal de LHV met haar leden hierover in overleg treden.

Hoe verder?
De NPCF zal het overleg van de LHV met de minister en Zorgverzekeraars Nederland nauwgezet volgen. Beide organisaties hebben afgesproken elkaar goed op de hoogte te houden van ontwikkelingen. Ook wil de NPCF het traject naar de voorjaarsnota kritisch blijven volgen en een vinger aan de pols houden. Mocht het voorjaarsoverleg tot onvoldoende resultaten leiden, dan zal de NPCF niet aarzelen om, indien de LHV zou besluiten tot een werkonderbreking of een vergelijkbaar actiemiddel, de huisartsen alsnog te steunen. Nieuwe actievormen zullen in overleg aan de orde komen.
Los van de huidige problemen zullen partijen gezamenlijk optrekken in het vinden van oplossingen voor de grote problemen in de huisartsenzorg.


© copyright LHV 2001 home . index . email/adres . Artsennet