CDA

Europees Parlement spreekt zich uit over tenuitvoerlegging nitraatrichtlijn

Het Europees Parlement heeft op 17 januari een resolutie aangenomen over de gebrekkige tenuitvoerlegging van de nitraatrichtlijn. Hoewel het EP daarin aanbeveelt dat de hoogste prioriteit moet worden gegeven aan de uitvoering van de bestaande wetgeving, vinden de verzoeken om afwijking van de richtlijn, onder andere ook gedaan door Nederland, een gewillig oor.

De uit 1991 stammende nitraatrichtlijn (91/676/EEG) heeft als doel het water te beschermen tegen verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen. Daartoe zijn een aantal normen opgenomen. De manier waarop Lidstaten aan de normen voldoen staat echter vrij. Vanaf het begin hebben veel Lidstaten, waaronder ook Nederland, grote moeite om aan de normen uit de richtlijn te voldoen. De nitraatconcentraties in grote rivieren zijn sinds 1980 grotendeels onveranderd gebleven.

In haar resolutie roept het Europees Parlement de Lidstaten op om onmiddellijk concrete stappen te nemen met het oog op de omzetting van de nitraatrichtlijn. Bovendien zou de Commissie een duidelijke termijn moeten vaststellen waarbinnen de richtlijn volledig moet zijn geïmplementeerd. Verschillende lidstaten, waaronder Nederland, hebben derogatieverzoeken ingediend. Het EP vindt dat deze verzoeken serieus moeten worden bekeken. Het Parlement is echter wel van mening dat afwijkingen geen betrekking mogen hebben op de doelstellingen van de richtlijn, maar slechts op de middelen om die doelstellingen te bereiken. De norm van 50 mg nitraat/l in het grondwater mag hoe dan ook niet overschreden worden. De opneming van deze paragraaf is een steun in de rug voor het Nederlandse derogatieverzoek. Ook een andere belangrijk punt voor Nederland is door het EP goedgekeurd en opgenomen in haar resolutie: Om nitraatuitspoeling te voorkomen en aldus de doelstellingen van de richtlijn makkelijker te bereiken, zouden op alle landbouwgronden na een vroege oogst goede winterbodembedekkers moeten worden ingezaaid en, in sommige omstandigheden, niet-loofverliezende bomen in bepaalde kwetsbare zones worden aangeplant.

Een derde punt dat waarmee Nederland zijn voordeel zal kunnen doen is het verzoek van het EP aan de Commissie om gestandaardiseerde analyse- en bemonsteringsmethoden in te voeren ter bepaling van het aandeel van de landbouw in de N-concentratie in grond- en oppervlaktewater. Die standaardisatie zou in elk geval betrekking moeten hebben op vaste meetdiepten voor de methode van nitraatmeting in het grondwater en een evenredige verdeling daarvan binnen het gevoelige gebied, alsmede ook een correctie voor jaarlijkse neerslagfluctuaties.

Tensotte dient de Commissie een catalogus op te stellen van maatregelen die in andere Lidstaten efficiënt zijn gebleken, opdat de gehele Unie van de opgedane kennis kan profiteren.