Gemeente Maassluis

9-1-2001

Openbare commissievergadering Onderwijs op 18 januari

Op donderdag 18 januari is er een openbare vergadering van de commissie Onderwijs, Sport, Cultuur, Communicatie en Inspraak. De vergadering wordt gehouden in de Buyszaal en begint om 20.00 uur. Op de agenda van deze vergadering staan onder andere de volgende onderwerpen:

Uitbreiding schoolmaatschappelijk werk Sinds 1 september 1999 maken 4 basisscholen gebruik van schoolmaatschappelijk werk. De uitvoering hiervan is in handen van Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg. B en W besloten op 19 december 2000 om de aanbevelingen uit de tussentijdse evaluatie over te nemen en om de raad voor te stellen het schoolmaatschappelijk werk op de basisscholen in 2001 uit te breiden. In de voorjaarsnota 2001 doen B en W nadere voorstellen aan de raad voor de verdere ontwikkeling van het schoolmaatschappelijk werk.

Lokaal taalbeleid 2-13 jarigen
De rijksoverheid verplicht de gemeente om beleid te ontwikkelen op het gebied van de Nederlandse taal. In juli 1999 presenteerde de Stichting Onderwijsbegeleidingsdienst in opdracht van en in samenwerking met de gemeente een gedetailleerd plan van aanpak voor de vormgeving van een Lokaal taalbeleidsplan voor peuters en leerlingen van het primair onderwijs.
Het college stelt de raad voor het Lokaal taalbeleidsplan vast te stellen en om instellingen te vragen een offerte uit te brengen teneinde de invoering van het taalbeleidsplan in de peuterspeelzalen en op de scholen te begeleiden
Verder vraagt het college om voor de uitvoering van een aantal activiteiten, waaronder het project Taal- en spelstimulering, het budget van f 450.000,- te kunnen inzetten dat hiervoor door de raad bij de begrotingsbehandeling is aangegeven.

Investeringen Theater Schuurkerk
Het voorzieningenniveau van Theater Schuurkerk behoeft deels vervanging en voldoet voor een ander deel niet meer aan de eisen die in deze tijd aan een theater worden gesteld. De noodzakelijke aanpassingen zijn ondermeer een gevolg van verscherpte ARBO-normen en ook de optredende artiesten stellen steeds hogere eisen.
Het college stelt de gemeenteraad voor om in te stemmen met de besteding van het budget van f 100.000,00 dat via de nota Kwaliteitsimpuls door de raad is aangewezen ten behoeve van voorzieningen in Theater Schuurkerk

Onderzoeks- en adviesbureau Brede school Naar aanleiding van een opgestelde onderzoeksopdracht ten behoeve van de heroriëntatie huisvesting openbaar basisonderwijs en welzijnsaccommodaties zijn vier offertes ontvangen. Na het bekijken van deze offertes leken er twee bureaus aan de verwachtingen te voldoen. Beide bureaus zijn uitgenodigd om een presentatie te verzorgen. Uiteindelijk heeft het college besloten de onderzoeksopdracht te verstrekken aan Prognose bv.. De kosten van dit bureau worden ten laste van de reserve onderwijshuisvesting gebracht.

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Maassluis De verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Maassluis zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 10 december 1996, dient gewijzigd te worden vanwege diverse ontwikkelingen binnen het onderwijs. Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met de wijzigingen in de Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs Maassluis en de gewijzigde verordening vast te stellen.

Verzoek om plaatsing van een 2e noodlokaal bij de Steenen Dijck De Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs Maassluis verzoekt om de plaatsing van een 2e noodlokaal op het schoolplein van o.b.s. De Westhoek, locatie Steenen Dijck. Volgens de bestuurscommissie zal per
1 februari 2001 op deze locatie gestart worden met een nieuwe kleutergroep. Het huidige aantal lokalen (11) dat in het complex in gebruik is, is niet toereikend.
Het college stelt de gemeenteraad voor om het verzoek van de Bestuurscommissie Openbaar Onderwijs Maassluis om plaatsing van een 2e noodlokaal op het plein van De Westhoek aan de Steenen Dijck af te wijzen en tijdelijke huisvesting aan te bieden in het voormalige schoolgebouw van het Aquamarijn aan de Burg. van Reesstraat; Verder stelt het college voor om een bedrag van f. 5.000,00 (Euro
2.268,90) beschikbaar te stellen voor de verhuizing van één groep naar de Van Reesstraat.