Gemeente Gent

Annie Van Keymeulen te gast in de Paarse Zetel
Hoe schrijf je sereen voort aan een verhaal over het seksueel misbruikte meisje Arlette, als de Dutroux-hysterie losbreekt ? Hoe kan je een personage behoeden voor een cliché slachtofferrol ?

De Gentse Annie Van Keymeulen (1952) weet de bezoedelde intimiteit, de schrijnende onmacht en de nasleep van een geschonden verleden zonder melodramatische enscenering op te roepen in Het leeuwerikshuis (1998). Haar "transpositie van Roodkapje en de boze wolf" naar het claustrofobische Vlaanderen in de jaren 50 steekt ze in een uitgekiende plot vol spanning en omtrekkende bewegingen. Ze plaatst de getraumatiseerde Arlette in het fictieve dorp Elzenhoek tussen andere verschoppelingen als de mythomane oudstrijder Beer en de obsessief geile Clarissa. Ze tekent hun emotionele isolement en hun weerloosheid, vermengt schuld met onschuld en afschuw met genot : "Misschien was ze zijn onnozele slachtoffer, maar ze was ook een opgehitste kleine teef."

Het lijkt soms de stem van Louis Paul Boon, die ondermeer samen met Queneau haar schrijftalent heeft gevormd. Ook haar twee eerder gepubliceerde boeken over autisme (het autobiografische De wereld te wijd en het interviewboek Ik ben mijn eigen mens) maakten haar alert voor de klankkleur van woorden, voor de ingehouden tragiek in stemmen.

In haar echte romandebuut Mijn peepee (1996, nominatie Generale Bank- & Librisprijs), zoekt het rebelse meisje Ernestine haar eigen identiteit en de waarheid van de filosofie, in confrontatie met de fantastische verzinsels van haar grootvader. Die verzwijgt haar de ontstellende waarheid over haar ouders en haar afkomst. "Liegen is een manier om de waarheid gestalte te geven", zegt Van Keymeulen.

Begin 2001 verschijnt Bas, over een jongen die jazzbassist wilde worden.

Annie Van Keymeulen is te gast bij Griet Pauwels in de Achilles Musschezaal van de Stedelijke Openbare Bibliotheek aan het Zuid op
donderdag 18 januari 2001 van 12.30 tot 13.15 uur. Voor deze Paarse Zetellezing kan niet worden gereserveerd.

Het aantal plaatsen is beperkt.



- Stedelijke Openbare Bibliotheek, Dienst Public Relations, Graaf van Vlaanderenplein 40, 9000 Gent, tel. (09)266 70 00, fax (09)266 70 49, e-mail bibliotheek@gent.be


- Dienst Culturele Zaken, Veldstraat 82, 9000 Gent, tel. (09)269 84 60,

fax (09)269 84 79, e-mail directie.cultuur@gent.be