Politiebericht Friesland: Friesland 18-01-2001 Politieberichten van 17/1 (13.00 uur) t/m 18/1 (07.00 uur)

Lemmer: gordelcontrole
Woensdag tussen 11.30 en 12.10 uur op de Melkweg een gordelcontrole uitgevoerd. Ongeveer 25 automobilisten werden gecontroleerd. 13 bestuurders kregen een bekeuring ter zake het niet dragen van de autogordel.

Hoornsterzwaag: inbraak woning
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een woning aan de Schoterlandseweg. Het slaapkamerraam werd opengebroken. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden een TV en een videorecorder weggenomen. De bewoner, een 66-jarige man, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: man aangehouden
Woensdag omstreeks 13.50 uur reed een bestuurder van een fiets op Over de Kelders tegen het verkeer in. De man, een 34-jarige inwoner van Leeuwarden, werd hierover aangesproken. Toen de bestuurder een bekeuring kreeg, werd hij recalcitrant en bedreigde hij de verbaliserende agent. Hierop werd de man aangehouden. Tijdens zijn aanhouding pleegde de man verzet. De man werd geboeid overgebracht naar het bureau. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt. Hij kreeg via Kort-OM een transactie voorstel van f 1000.- aangeboden en werd daarna weer in vrijheid gesteld.

Dokkum: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 11.20 uur stak een 12-jarige jongen uit Veenwouden op de Westerissestraat plotseling tussen twee geparkeerde auto`s de weg over. De jongen rende daarbij tegen de zijkant van een passerende auto aan, die bestuurd werd door een 33-jarige inwoonster van Aalsum. De jongen kwam ten val en liep een gebroken rechter onderbeen op. De jongen werd overgebracht naar het ziekenhuis in Dokkum.

Leeuwarden: winkeldieven aangehouden
Woensdag omstreeks 14.15 uur werden op de Nieuwestad twee mannen aangehouden. De twee mannen, 28 en 32 jaar, beiden uit het Poolse Wroclaw hadden bij V en D verschillende goederen (kledingstukken) weggenomen. Toen zij de winkel verlieten werden ze in de kraag gegrepen. De beide mannen waren uit Polen met een auto naar Nederland gekomen. Toen de auto werd gecontroleerd, bleek dat de kofferbak vol zat met gestolen goederen. Deze goederen waren uit diverse winkels afkomstig. De waarde van de aangetroffen goederen wordt geschat op tussen de f 3000.- en f 4000.- De goederen zijn in beslag genomen. De beide verdachten zijn overgebracht naar het bureau en zijn ingesloten.

Heerenveen: belediging
Woensdag omstreeks 15.00 uur stond een rij mensen, waaronder twee vrouwen van Marokkaanse afkomst, voor de kassa van de supermarkt C 1000 aan het Jisterplein om af te rekenen. Een man, een 43-jarige inwoner van Heerenveen, liep de wachtende mensen voorbij en ging voor de Marokkaanse vrouwen weer in de rij staan. Eén van de Marokkaanse vrouwen, een 44-jarige inwoonster van Heerenveen, zei hier iets van. De man beledigde de vrouw toen door een aantal racistische opmerkingen te maken. Vervolgens werd de vrouw bij de bakker weer door de man lastig gevallen en prikte hij met zijn vinger in haar oog. Een medewerker van de bakkerswinkel sprong tussen beiden om erger te voorkomen, waarna de man is weggelopen. De vrouw heeft aangifte gedaan. De verdachte werd op het bureau ontboden en tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Drachten: brengen Hitlergroet
Woensdag omstreeks 15.55 uur waren collega`s bezig met een lasergun controle op het Moleneind Nz. Een passerende fietser riep de agenten aan en bracht vervolgens de Hitlergroet. De fietser, een 21-jarige inwoner van Drachten, werd op de Noorderhogeweg aangehouden en overgebracht naar het bureau. Na het opmaken van een proces-verbaal werd de man weer in vrijheid gesteld.

Heerenveen: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 15.45 uur werd op de Dracht een 29-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. De man had kort daarvoor bij de Bentex een spijkerbroek weggenomen en had zonder te betalen de winkel verlaten. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. Na verhoor is de verdachte weer in vrijheid gesteld Een 34-jarige inwoonster van Wolvega, heeft namens de Bentex, aangifte gedaan.

Drachten: inbraak woning
Woensdag tussen 14.30 en 17.00 uur werd ingebroken in een woning aan de Wolkammersstreek. Hoe men de woning is binnengekomen, is niet duidelijk. Er waren geen sporen van braak. Uit de woning werden sieraden en geld (enkele honderden guldens) weggenomen. De eigenaar, een 78-jarige inwoner van Drachten, heeft aangifte gedaan.

Buitenpost: aanrijding met drank
Woensdag omstreeks 17.25 uur werd op de minirotonde van de West een 46-jarige inwoner van Buitenpost in zijn auto aangereden door een bestuurder van een personenauto, die na de aanrijding direct is doorgereden zonder zijn identiteit bekend te maken. De 46-jarige man uit Buitenpost is hierop achter de verdachte aangereden en heeft via zijn GSM de meldkamer van de politie Friesland ingelicht. In Veenwouden raakte de man de verdachte kwijt. De inmiddels gewaarschuwde politie zag de verdachte daarop weer rijden op het industrieterrein van Veenwouden. De verdachte reed daarop met gedoofde lichten en een lekke achterband weg in de richting Damwoude. Hierbij had de man de gehele rijbaan nodig om zijn auto op de weg te houden. Ondanks een stopteken weigerde de bestuurder te stoppen. Ter hoogte van de Valom gelukte het de verdachte tot stoppen te dwingen. De man, een 22-jarige inwoner van Dokkum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 700 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 8 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd. Tevens werd de auto van de man in beslag genomen. Tijdens de fouillering werd nog een boksbeugel aangetroffen, die ook in beslag werd genomen.

Leeuwarden: winkeldievegge
Woensdag omstreeks 16.15 uur werd bij de V en D op de Nieuwestad een 35-jarige inwoonster van Leeuwarden op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De vrouw werd door het beveiligingspersoneel aangehouden en meegenomen. Toen de politie werd gebeld, werd de vrouw vervelend en agressief. Zij had een scheermesje bij zich, waarmee zij haar armen begon te bewerken. De vrouw werd voor behandeling overgebracht naar het MCL-Zuid en werd daarna overgebracht naar het bureau. De vrouw had damesondergoed en een handtasje weggenomen. Een 31-jarige inwoner van Leeuwarden deed namens de V en D aangifte van diefstal. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Leeuwarden: inbraak woning
Woensdag tussen 09.00 en 21.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Curacaostraat. Via het forceren van de achterdeur is men de woning binnengekomen. Uit de woning werden een TV en videorecorder met afstandsbediening weggenomen. De bewoonster, een 24-jarige vrouw, heeft aangifte gedaan.

Damwoude: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.30 uur werd op de Molenweg een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 30-jarige inwoner van Reitsum, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 690 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 8 uur en zijn rijbewijs werd ingevorderd.

Sint Nicolaasga: onder invloed
Donderdag omstreeks 00.30 uur werd op de Noed een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 48-jarige inwoner van Tjerkgaast, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 315 ugl. Hij kreeg een rijverbod voor 2 uur.

Leeuwarden: aanrijding met drank
Donderdag omstreeks 00.30 uur vond op de Harlingerstraatweg een eenzijdig ongeval plaats. De bestuurder van een personenauto was tegen de verkeersheuvel in de Harlingerstraatweg gereden, waardoor het rechter voorwiel dwars onder de auto kwam te staan en verder rijden niet meer mogelijk was. De bestuurder was daarna te voet verder gegaan. Op de Marssumerstraat de bestuurder, een 32-jarige inwoner van Leeuwarden aangetroffen. De man bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies hij 445 ugl. De man kreeg een rijverbod voor 4 uur. Bovendien bleek hij niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Ook hiervoor kreeg hij een bekeuring.

Leeuwarden: onder invloed
Donderdag omstreeks 01.47 uur werd op de Harstastate een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De man, een 53-jarige inwoner van Leeuwarden, bleek gedronken te hebben. Aan het bureau blies de man 475 ugl. Hij kreeg een rijverbod van 4 uur.

Noordbergum: overval
Donderdag omstreeks 00.40 uur vond een overval plaats in een woning aan de Westersingel. Bij de woning van de man, een 69-jarige inwoner van Noordbergum, werd aangebeld en toen de man de deur opende, stonden twee mannen met bivakmutsen over hun hoofd voor de deur. De beide overvallers hadden honkbalknuppels bij zich.. De twee overvallers sloegen met de honkbalknuppels direct op de man in. Het slachtoffer werd de woning ingedreven en kreeg daarbij nog verschillende klappen. Het slachtoffer zag kans een mes te grijpen om zich daarmee te verdedigen. Hij weet niet of hij een van de overvallers daarmee heeft geraakt. De beide overvallers hebben daarna de woning verlaten. Het slachtoffer heeft zelf de politie gebeld en is vervolgens gewond overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden, waarbij bleek dat hij mogelijk een schedelbasisfractuur had opgelopen, alsmede een gebroken rib en verwondingen aan het gelaat en diverse kneuzingen. De man is opgenomen in het ziekenhuis. Wat het motief van deze overval is geweest, is nog niet duidelijk. Voor zover nu is na te gaan, werd er niets weggenomen. De recherche heeft de zaak in onderzoek.

Bureau Voorlichting & PR: 058 - 880 8272