Afzender: De ministeries van Economische Zaken en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) en het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Gehonoreerde projecten Schoner Produceren 2000

Nieuwe tender subsidieregeling ?Voorlichting en Doorlichting? 1 juni 2001 van start

Den Haag, 18 januari 2001 Het programma Schoner Produceren geeft subsidie aan 27 projecten voor milieugericht en economisch verantwoord werken in het midden- en kleinbedrijf. In totaal is er 4,5 miljoen gulden toegekend via de subsidieregeling ?Voorlichting en Doorlichting Schoner Produceren?. Er waren 61 projecten ingediend.

Bij de toekenning van de subsidie is beoordeeld in hoeverre projecten voldoen aan de doelstelling van Schoner Produceren. De projecten moeten zowel een economisch als een milieurendement opleveren. Ook moeten de verschillende milieuthema?s integraal benaderd worden en dient er samenwerking te zijn van adviseurs met bijvoorbeeld branche- en vakorganisaties. Belangrijk is ook dat het project een voorbeeldfunctie heeft.

De nieuwe tender van de subsidieregeling ?Voorlichting en Doorlichting? gaat op 1 juni 2001 van start en loopt tot en met 14 september 2001. Gedurende deze periode kunnen nieuwe projectvoorstellen worden ingediend. Ook voor deze tender is in totaal 4,5 miljoen gulden beschikbaar.

Nieuw informatiebulletin Schoner Produceren

De 27 gehonoreerde projecten zijn terug te vinden in het nieuwe Informatiebulletin van Schoner Produceren en op de website www.schonerproduceren.nl. Het informatiebulletin is geheel gewijd is aan energie. Dat thema stond ook centraal op de adviseursdag die Schoner Produceren november vorig jaar organiseerde in het Ecodrome te Zwolle. Op de adviseursdag werden adviseurs van het midden- en kleinbedrijf (MKB) geïnformeerd over de mogelijkheden voor mkb-ondernemers om schoner te produceren. Een team van experts, waaronder een marketeer, een ondernemer en een fiscalist, belichtte de thema's energiebesparing, milieu-investeringen en marketing in het mkb. Het informatiebulletin geeft een weerslag van de discussie tussen de experts. Zowel theorie als praktijk komen hierbij aan bod. Vanuit verschillende invalshoeken werpt het informatiebulletin een blik op ontwikkelingen, trends en knelpunten binnen deze thema?s.

Over Schoner Produceren

Schoner Produceren is een gezamenlijk programma van de ministeries van Economische Zaken en Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en het Interprovinciaal Overleg (IPO). Het programma ondersteunt projecten die milieugericht werken in het mkb stimuleren. Doelgroepen zijn gemeenten, provincies/preventieteams en adviseurs van het mkb, zoals Kamers van Koophandel, Syntens, bedrijfsmilieudiensten, brancheorganisaties, milieuadviesbureaus en financiële instellingen.

Uitgangspunt is dat de ondernemer bedrijfseconomisch voordeel kan hebben bij schonere productiemethoden en producten, zoals kostenbesparingen of een sterkere concurrentiepositie. Schoner Produceren stimuleert daartoe de samenwerking tussen overheid en mkb-adviseurs. Daarnaast bevordert het programma de integrale benadering van milieuthema?s. Hiertoe verstrekt Schoner Produceren financiële bijdragen voor projecten van mkb-adviseurs en bedrijven. Verder wordt voorlichting gegeven via een driemaandelijks informatiebulletin, een website (www.schonerproduceren.nl), een jaarlijkse bijeenkomst voor adviseurs en logomateriaal.