PERSBERICHT

OMZETONTWIKKELING RPN-DEELNEMERS ZEER POSITIEF
Leidschendam, 18 januari 2001 - De omzetontwikkeling van de bij Retail Partners Nederland aangesloten zelfstandige ondernemers is in 2000 zeer positief gebleken. Met name voor de handel in elektro, keukens en rijwielen zijn opvallende stijgingen - tot zelfs 21% - te melden.

Uit de sterke omzetontwikkeling blijkt dat de zelfstandige detaillisten die samenwerken met de leden van Retail Partners Nederland het in 2000 over het algemeen goed hebben gedaan.

Branche Gedaald/gestegen ten opzichte
van 1999 in % (circa)
Elektrohandel + 12,5
Keukenverkoop + 16
Kantoorvakhandel + 5
Optiekbranche + 7
Rijwielbranche + 21
Sportkleding- en artikelen + 5
Damesmode + 4,5
Herenmode + 3
Ondermode + 4
Drogisterij / parfumerie + 9
Woninginrichting + 4,5
Boeken, tijdschriften en media + 8

Ondanks de recente BTW-wijziging en het verplichte dubbelprijzen (gulden en euro) per 1 juli 2001 verwacht Retail Partners Nederland dat de gunstige consumentenbestedingen in 2001 zullen doorzetten. Naast de structurele effecten van het nieuwe Belastingplan zal ook de introductie van de chartale euro per 1 januari 2002 bij menig consument eenmalig een extra bestedingsimpuls oproepen.

Volgens Retail Partners Nederland kan in 2001 negatieve invloed op de omzet worden verwacht van effecten van de uitvoering van de 5e nota Ruimtelijke Ordening van Minister Pronk, die gemeenten te veel ruimte geeft om lukraak met projectontwikkelaars te veel nieuwe winkellocaties te bouwen. Daarnaast vindt Retail Partners Nederland het zorgelijk dat het Paarse Kabinet niets doet om de bereikbaarheid en veiligheid van binnensteden te verbeteren, waardoor het winkelaanbod in de binnenstad verschraalt.

Binnen Retail Partners Nederland zijn 15 retailorganisaties uit de non food-sector ondergebracht die gezamenlijk meer dan 10.000 winkels vertegenwoordigen.

Voorzitter van de nieuwe vereniging "Retail Partners Nederland" is de heer O. van Leeuwen, directeur van Eurecto NV. De heer C.F. Bosma, directeur van DynAretail BV. en lid van het bestuur van RPN, zal eind 2001 het voorzitterschap van hem overnemen.

Met ingang van 1 januari 2001 is Sjoerd Veenstra (42) benoemd tot directeur van Retail Partners Nederland en is Mirella van Klaveren in dienst getreden als secretaresse.
Martijn Muijser blijft aan de vereniging verbonden als expert mededingingsrecht.