LBR-bericht

Rotterdam, 18 januari 2001

Zorg in de multiculturele samenleving - een literatuurselectie

De veranderende zorg in de multiculturele samenleving is het onderwerp van een nieuwe literatuurselectie die door het LBR is uitgegeven.

Mensen en instellingen uit de zorgsector die willen inspelen op de culturele veranderingen in Nederland, en hun deskundigheid op dit gebied willen vergroten, merken al snel dat er veel informatief en belangwekkend materiaal is ontwikkeld. Goede voorbeelden uit de praktijk en nieuw opgedane deskundigheid die een bredere bekendheid verdienen. Om hier een overzicht van te geven, heeft het LBR een literatuurselectie samengesteld, waarin diverse zorgthema's aan de orde komen. De materialen zijn geselecteerd vanuit de invalshoek van de volgende, bij de zorg betrokken, groepen: het management, verpleegkundigen en migranten. Tevens is er aandacht voor intercultureel verplegen, voorlichting en communicatie, vluchtelingen, allochtone ouderen en psychiatrische zorg.
Alle materialen zijn bij het LBR te leen en/of ter inzage aanwezig.

Toegevoegd is een korte notitie, inclusief literatuurselectie, over het reageren op vooroordelen en discriminatie.

Korte toelichting

Een belangrijke demografische ontwikkeling in Nederland is, naast de voortschrijdende vergrijzing, het ontstaan van een multiculturele samenleving. Deze ontwikkeling heeft vergaande gevolgen voor de zorgsector. De etnische achtergrond van patiënten en personeel wordt steeds meer divers. Besturen en directies van zorginstellingen moeten eveneens een afspiegeling van de samenleving gaan vormen.

De zorgsector speelt in op de veranderingen die het gevolg zijn van migratie. Het LBR merkt dat aan vragen die vanuit verschillende sectoren in de gezondheidssector worden gesteld. Denken en handelen veranderen in de zorg, als gevolg van het besef dat de samenleving verandert. Toch gaan er ook dingen mis. Dat is niet onbegrijpelijk, want sommige vraagstukken waarvoor de sector zich gesteld ziet, zijn niet zo gemakkelijk te beantwoorden. Daarom volgt het LBR de zorgsector ook, met interesse, maar soms ook met zorg over hoe het veranderingsproces verloopt.

Het LBR heeft een brede deskundigheid als het gaat om de aanpak van discriminatie en het bevorderen van goede interetnische relaties. U bent bij het LBR welkom om documentatie uit onze bibliotheek te lenen, voor een adviesgesprek en een cursus, workshop of training.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met LBR-medewerkster Jolie Hakkert,
telefoon: 010 - 201 02 01, email: hakkert@lbr.nl