Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Onderzoek milieu-inspectie naar bodemsanering Diemerzeedijk Amsterdam

Minister Pronk (VROM) heeft een onderzoek van de Inspectie Milieuhygiëne Noord-West naar de bodemsanering Diemerzeedijk aan het College van Burgemeesters en Wethouders van de gemeente Amsterdam gestuurd.
In 1999 en 2000 heeft de Inspectie Milieuhygiëne bestuurlijk onderzoek gedaan naar de voorbereiding en de uitvoering van de bodemsanering van de voormalige stort- en brandplaats aan de Diemerzeedijk. In het onderzoek zijn saneringsmaatregelen beoordeeld aan de hand van wet- en regelgeving en zijn mogelijke milieu- en volksgezondheidsrisicos beoordeeld.

Op grond van het onderzoek concludeert de Inspectie Milieuhygiëne dat er bij de voorbereiding en uitvoering van de sanering Diemerzeedijk afwijkingen en onzekerheden zijn opgetreden die onmiddellijk ingrijpen niet noodzakelijk maken maar die de risicos voor de langere termijn niet voldoende uitsluiten. Daarom heeft de minister het College van B&W gevraagd om een concreet plan van aanpak voor de vervolgacties op dit onderzoek.
Over het onderzoek zal een bestuurlijk overleg tussen het college van B&W en minister Pronk plaatsvinden.

Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels een gerechtelijke vooronderzoek, vooral gericht op de manier waarop afvalstoffen zijn toegepast, geopend tegen gemeente Amsterdam en het aannemingsbedrijf Hollandsche Combinatie Diemerzeedijk V.O.F. (HCD).