Ernst & Young

Accountantsverklaring S&O-vermindering afgeschaft

Bedrijven die, op grond van de Wet vermindering afdracht loonbelasting en premie voor de volksverzekeringen (kortweg: WBSO), in 2000 gebruik hebben gemaakt van de fiscale stimulering van speur- en ontwikkelingswerk dienen uiterlijk 30 april 2001 bij de Belastingdienst aangifte te doen van de definitieve S&O-vermindering. De accountantsverklaring die verplicht is bij deze aangifte, is afgeschaft met terugwerkende kracht tot 1 januari 2000.

Inzicht
Het besluit om de verplichte accountantsverklaring te laten vervallen, is genomen om de administratieve lastendruk rond de WBSO te verminderen. Dit betekent echter niet dat de administratieve verplichtingen van de regeling zijn gewijzigd. Zo geldt nog steeds dat een aanvrager een administratie dient te voeren, zodanig dat voor ieder project inzicht kan worden verschaft in de aard en de inhoud van het uitgevoerde speur- en ontwikkelingswerk (S&O), alsmede in het aantal S&O-uren dat per werknemer aan een project is besteed. Het lijkt zinvol om periodiek een risicoanalyse uit te (laten) voeren om vast te stellen of de administratieve verplichtingen van de WBSO voldoende worden nageleefd. De Belastingdienst zal namelijk vaker dan voorheen toetsen of aanvragers de administratieve voorwaarden van de WSBO naleven. Als blijkt dat dit niet het geval is, leidt dit tot terugbetaling van het subsidiebedrag dat ten onrechte is geclaimd. Ook kunnen er boetes worden opgelegd.

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de Adviesgroep Subsidies via e-mail of telefonisch 010 407 22 56.

Nieuws

-Actualiteiten

-Archief

-Persberichten

Copyright © 2001 Ernst & Young
Disclaimer