Politiebericht Limburg-Zuid: Sittard 18-01-2001 Persberichten district Sittard (11.30 uur) Donderdag, 18 januari 2001

Sittard

Sittard; uit trein gehaald
Afgelopen woensdagavond, omstreeks 18.45 uur kreeg de politie een melding dat er in een trein, die binnen enkele ogenblikken het NS-station in Sittard zou aankomen, een gewapende man zou zitten. De politie ging snel terplaatse en trof in de inmiddels gearriveerde trein een 33-jarige man uit Sittard aan die juist wilde uitstappen en die voldeed aan het opgegeven signalement. De verdachte werd aangehouden en onderzoek wees uit dat hij een gas/luchtdrukpistool en een mes bij zich had. Die werden inbeslaggenomen. De verdachte werd overgebracht naar het politiebureau en voor nader onderzoek ingesloten.

Sittard; opgelost
Met de aanhouding de afgelopen weken van totaal zes jongens (13 tot 18 jaar) allemaal uit Sittard (een heeft zichzelf bij de politie gemeld), denkt de politie totaal bijna een dertigtal misdrijven te hebben opgelost. De politie verdenkt de jeugdigen vanaf begin november tot eind december vorig jaar ondermeer van diefstal van een drietal geparkeerde auto s, inbraken danwel poging inbraak in geparkeerde auto s (totaal zon 20) en enkele bromfietsdiefstallen, allemaal in het Sittardse. Alle verdachten hebben ieder voor wat betreft ieders aandeel bekentenissen afgelegd. Twee verdachten (15 / 18 jr) zitten nog vast (inbewaringgesteld) en alle andere verdachten zijn inmiddels weer in vrijheid gesteld.
De gestolen auto s werden allemaal (al dan niet uitgebrand) teruggevonden. Veel bij de autokraken gestolen goederen, zoals gereedschap, kleding, speelgoed etc., werden veelal bij een van de verdachten thuis teruggevonden en inbeslaggenomen. De politie kwam de verdachten op het spoor toen vrijdag, 29 december jl. op de Sportcentrumlaan in Sittard een tweetal jongens (13 / 15) uit Sittard werden aangetroffen bij een gestolen auto. Deze twee verdachten werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau waar zij werden ingesloten. Gaande het ingestelde onderzoek kwamen alle andere verdachten in beeld die eind dit jaar en in de loop van de afgelopen weken werden aangehouden. De politie die niet uitsluit dat enkele verdachten mogelijk nog meer op hun kerfstok hebben (vermoedelijk nog meer autodiefstallen in Sittard maar ook elders in de Westelijke Mijnstreek waarbij ook achtergelaten auto s in brand werden gestoken), zet het onderzoek voort en sluit verdere aanhoudingen niet uit.

Geleen; onder invloed
Afgelopen woensdagavond vond op de Henri Hermanslaan in Geleen een aanrijding (kop/staart) plaats (alleen materiele schade) tussen een tweetal automobilisten. Bleek dat een van de bij de aanrijding betrokken automobilisten, een 26-jarige man uit Geleen onder invloed achter het stuur van zijn auto had gezeten. Ademanalyse wees uit dat hij ruim 1,3 promille alcohol in zijn bloed had. De politie vorderde het rijbewijs in van de verdachte en maakt proces-verbaal tegen hem op.

Geleen; inbraak woning
In een woning aan de Halewijnstraat is afgelopen dagen ingebroken. Onbekenden forceerden een garagedeur en kwamen via een aangrenzend vertrek in de woning die zij doorzochten. Uit de woning namen de dieven onder meer een videocamera en tas weg. Uit de garage verdween een fiets van de bewoner. De bewoner deed aangifte van de diefstal.

Born; rijbewijs ingevorderd
Bij controle afgelopen woensdagavond op de Harkhovenstraat in Obbicht van een 45-jarige automobilist uit Obbicht, bleek dat de man onder invloed achter het stuur van zijn auto zat. Ademanalyse wees uit dat hij ruim 2,3 promille alcohol in zijn bloed had. De politie vorderde zijn rijbewijs in. Overigens had de politie de verdachte eerder die avond in Grevenbicht al eens gecontroleerd toen hij in een auto zat (stond stil, reed niet). Daarbij kreeg de politie al aanwijzingen dat hij onder invloed was, waarop de politie hem een rijverbod oplegde. De politie maakt proces-verbaal op tegen de verdachte terzake het besturen van een motorvoertuig tijdens een rijverbod en het onder invloed besturen van een motorrijtuig.