PERSMEDEDELING VAN HET KABINET VAN
MINISTER MIEKE VOGELS
VLAAMS MINISTER VAN WELZIJN, GEZONDHEID EN GELIJKE

KANSEN
18 januari 2001

Gezond zwemmen in veilige zwemgelegenheden

Op 1 januari 2001 verstreek de overgangstermijn waarbinnen de Vlaamse zwembaden moesten voldoen aan de Vlarem-uitbatingsvoorwaarden. Behalve de milieu- inspecteurs zullen ook de provinciale gezondheids- inspecteurs een plaatsbezoek brengen aan de zwembaden, naar aanleiding van het verstrijken van deze overgangstermijn. Het overschrijden van milieu-normen veroorzaakt niet telkens een onmiddellijk of dringend gevaar voor de volksgezondheid. Dit kan wel anders liggen voor de gezondheidsnormen. Vandaar zullen de gezondheidsinspecteurs op zeer korte termijn eventuele tekortkomingen in de zwembaden vaststellen en desgevallend proces-verbaal opmaken. Daartoe werd door deskundigen een checklijst van tekortkomingen opgesteld die een onmiddellijk gevaar kunnen betekenen. Deze checklijst is grotendeels gestoeld op ervaringen met zwembadincidenten. Voorbeelden van
gezondheidsbedreigende tekortkomingen zijn: slechte electrische installatie en bedrading, mankementen in de chloortoevoer, onveilige opslag en gebruik van chemicaliën, het ontbreken van nood-uitgangen, gevaar op legionella-besmetting.

De gezondheidsinspecteurs hebben in 2000 nog dergelijke tekortkomingen vastgesteld doch zonder proces-verbaal op te stellen omdat de wettelijke overgangstermijn nog niet verstreken was. Hun bevindingen werden gedetailleerd medegedeeld aan de zwembadverantwoordelijken. Het merendeel van de exploitanten bleek wel bereid om op korte termijn aan de vastgestelde euvels te verhelpen.

Vanaf 15 januari zijn de gezondheidsinspecteurs opnieuw op pad. Als blijkt dat aan essentiële veiligheidsnormen niet is voldaan, zal de sluitings-procedure voor de betreffende zwembaden onmiddellijk worden ingeleid, voor zover de exploitanten niet zelf besloten op eigen initiatief tot sluiting over te gaan.

Voorkomen is immers beter dan genezen !

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. (02) 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be