Persbericht
UWC-beurs
voor allochtone 4 -VWO'er

Amsterdam, 18 januari 2001 - Studenten van allochtone afkomst die op het 4 VWO zitten, maken kans op een geheel gesubsidieerde United World College (UWC )-opleiding in de vorm van een UWC-ECHO-Award. Via het Expertise Centrum allochtonen Hoger Onderwijs (ECHO) wordt één UWC beurs ter beschikking gesteld. Met deze beurs kan een opleiding gevolgd worden aan één van de tien UWC scholen in het buitenland. UWC selecteert de uiteindelijke winnaar. Selectie vindt plaats op basis van motivatie en geschiktheid. Reden Echo-award
ECHO is opgericht om de deelname van allochtonen in het hoger onderwijs te bevorderen. Dit doen zij door onder andere aandacht te geven aan talentvolle leerlingen en succes te stimuleren.
Op 29 maart 2001 worden de eerste ECHO-awards uitgereikt aan talentvolle leerlingen van allochtone herkomst:

* voor twee studenten uit het hoger onderwijs een Summercourse op Harvard University

* voor een 4 VWO scholier deelname aan United World Colleges; UWC brengt jongeren van verschillende culturen bij elkaar om gezamenlijk de laatste twee jaar VWO in het buitenland af te maken. Door de samenwerking van UWC en ECHO wordt een VWO4 leerling van allochtone afkomst de kans geboden de laatste twee jaar VWO op een unieke manier af te maken in het buitenland en Nederland te vertegenwoordigen.

Voorlichting initiatief
100 VWO scholen in de grotere steden hebben reeds een aankondigingsposter gekregen. In de eerste en tweede week van januari worden scholen, waar meerdere studenten van allochtone afkomst studeren, benaderd, zodat meer informatie gegeven kan worden over dit initiatief. Aanmelding dient te geschieden voor 10 februari en er is een speciale UWC-infodag op 27 januari.

Uitreiking award voor VWO leerling
Op 29 maart zal de winnaar van de ECHO-UWC Award bekend gemaakt wordentijdens een plechtige uitreiking in Kasteel Wassenaar

Over UWC
United World Colleges is de enige onderwijsinstelling in de wereld die erop gericht is jongeren te laten ervaren hoe verschillen tussen diverse culturen, godsdiensten en nationaliteiten overbrugd kunnen worden. De kern van United World Colleges is het bereiken van "international understanding" door, middels uitdagend onderwijs, leerlingen met velerlei achtergronden bij elkaar te brengen. Tegelijkertijd leren zij zo leeftijdgenoten uit de gehele wereld kennen, leren spelenderwijs cultuurverschillen te overbruggen en te appreciëren en bouwen vriendschappen voor het leven.

UWC selectie
Selectie vindt uitsluitend plaats op basis van geschiktheid en motivatie, ongeacht de financiële positie van de ouders. United World Colleges Nederland selecteert en financiert ieder jaar de leerlingen uit Nederland die aan dit programma kunnen deelnemen. Oud-president van Zuid-Afrika Nelson Mandela en Koningin Noor van Jordanië leiden de internationale organisatie van deze scholen die op zich over de gehele wereld bevinden. Z.K.H. de Prins van Oranje is beschermheer van de Nederlandse organisatie.


Noot voor de redactie,