CDA

CDA: samenwerkingsschool moet uitzondering blijven

Het creëeren van samenwerkingsscholen moet niet te gemakkelijk worden gemaakt. Bij samen-werkingscholen gaat het om een samengaan/fuseren van een openbare school en een bijzondere school.

Voor het CDA moet het verschijnsel samenwerkingsschool een uitzondering blijven, alleen om evidente knelpunten van bestaande scholen op te lossen. Het kabinet maakt het ontstaan van samenwerkingsscholen te gemakkelijk. Het CDA blijft op de bres staan voor het duale stelsel.

Duaal stelsel handhaven
Volgens CDA-fractiewoordvoerder Aart Mosterd heeft het duale stelsel in het verleden zijn waarde bewezen en in onze moderne multiculturele samenleving blijft er behoefte bestaan bij mensen aan onderwijs dat wat waarden- en normenpatroon -en sfeer aansluit bij de gezinssituatie. Voor de één zal dit openbaar onderwijs zijn en voor de ander bijzonder onderwijs, uitgaande van een bepaalde richting, bijvoorbeeld christelijk, antroposofisch, islamitisch, Montessori, Jenaplan etc.

Aart Mosterd: "Het CDA vindt dat ouders moeten kunnen kiezen. Dat is een grondrecht. Bij een samenwerkingsschool wordt het openbaar onderwijs dominant. De staatssecretaris schrijft namelijk over de samenwerkingsschool "Het kenmerk van het openbaar onderwijs mag niet in het geding komen en de overheersende invloed van de overheid in het bestuur moet verzekerd blijven."

Woordvoerder: Aart Mosterd tel. 070-3182548
Voor verdere informatie: Marianne Fennema, tel.070-3182512 en 06-533267862