Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 18 januari 2001


Delegatie wereld vrijwilligersconferentie bezoekt Haarlemmermeer

Op 17 januari ontvangt het Centrum Bedrijf en Samenleving Haarlemmermeer een internationale delegatie (ca. 50 mensen) van de Wereld Vrijwilligers Conferentie die van 14 t/m 18 januari plaatsvindt in de Rai te Amsterdam. Het thema van deze study-visit is Business in the Community. Het ochtendprogramma van het studiebezoek vindt plaats op de Floriade. De deelnemers zullen hier geinformeerd worden over de verschillende aspecten van de samenwerking tussen bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Een van de onderdelen van het ochtendprogramma is een discussie met een forum bestaande uit George Görtemöller, wethouder Economische Zaken, Marjon van der Ruit, global accountmanager KLM en Marcel Olierook, directeur Stichting Meerwaarde.
Na de lunch gaan de deelnemers zelf actief aan de slag bij drie organisaties in de Haarlemmermeer: verpleeghuis Bornholm, het Historisch Museuum Haarlemmermeer en bij de scouting "Sint Maarten". Het is de enige study-visie van de conferentie waar de deelnemers zelf daadwerkelijk de handen uit de mouowen zullen steken.
Het jaar 2001 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van Vrijwilligers. Het eerste mondiale evenement is de Wereld Vrijwilligers Conferentie die van 14 t/m 18 januari in Amsterdam plaatsvindt. Ruim 1500 deelnemers uit de hele wereld komen naar de Rai in Amsterdam. Het centrale thema is vernieuwing en verjonging van het vrijwilligerswerk. De resultaten van de conferentie worden samengevat in een Global Actionplan. In dit plan worden de geplande acties opgenomen van de verschillende sectoren (vrijwilligersorganisaties, overheid, bedrijfsleven en wetenschap).
Bezoek aan vrijwilligersprojecten in de Haarlemmermeer Ochtendprogramma
Het ochtendprogramma start woensdag 17 januari om 09.30 uur met een welkomstwoord door Cees Broekhoven, voorzitter CBS Haarlemmermeer op de Floriade. Daarna volgt een presentatie over werknemers-vrijwilligerswerk en het opzetten van een steunpunt door Lianne van Beek en Carin van Empel. Aansluitend volgt een discussie met het forum, bestaande uit George Görtemöller, wethouder economishe zaken gemeente Haarlemmermeer, Marjon van der Ruit, global accountmanager KLM en Marcel Olierook, directeur Stichting Meerwaarde. Vervolgens zal er een presentatie plaatsvinden door Jan Willem Griep, financieel directeur Floriade 2002. Aansluitend volgt een rondleiding per bus over het Floriade 2002 terrein. Middagprogramma
Na de lunch zullen de deelnemers zelf actief aan de slag gaan bij drie organisaties in de Haarlemmermeer: verpleeghuis Bornholm, het Historisch Museum Haarlemmermeer en bij de scoutings 'Sint Maarten'. In Bornholm staat het beschilderen van grote kamerschermen op het programma. Behalve de internationale gasten, zullen er ook vrijwilligers en bewoners van Bornholm bij betrokken zijn. Tevens bestaat de mogelijkheid tot deelname aan gezelschapsspelen en is er ruimte voor interactie met bewoners en vrijwilligers van Bornholm onder het genot van muziek en een hapje en een drankje.
In het Historisch Museum Haarlemmer-meer vraagt het opruimen van een expositie extra inzet van vrijwilligers. Na een rondleiding door het museum worden de vrijwilligers ingezet op een van de deelprojecten voor het opruimen van de expositie. Dit vindt plaats onder begeleiding van de vrijwilligers van het museum. De scouting in Haarlemmermeer 'Sint Maarten', is 55 jaar geleden opgericht en heeft drie clubgebouwen, waar veel activiteiten plaats vinden. Het onderhouden deze clubhuizen is een grote klus. Schilderen en buitenwerkzaamheden bij één van de clubgebouwen zal door een deel van de internationale vrijwilligers worden uitgevoerd. Zij worden daarbij geholpen door de eigen vrijwilligers. Het studieprogramma wordt afgesloten met een typisch 'hollandse maaltijd' in verpleeghuis Bornholm. Centrum Bedrijf en Samenleving
In deze periode van grote economische groei en een steeds verder terugtredende overheid is er -ook in Haarlemmermeer- in toenemende mate behoefte aan samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties. Bedrijven worden dagelijks overspoeld met aanvragen voor giften of sponsoring en het vrijwilligerswerk kan de professionele steun van overheden en bedrijfsleven zeer goed gebruiken.
Onlangs is het Centrum Bedrijf en Samenleving Haarlemmermeer (CBSH) opgericht. De organisatie zal zich bezighouden met het matchen van samenwerking tussen bedrijven en maatschappelijke organisaties in Haarlemmermeer. Deze samenwerking gaat verder dan het financieel ondersteunen van ideële activiteiten. Men moet hierbij vooral denken aan inzet van specifieke kennis, tijd en ervaring die een wederzijds belang kunnen dienen.
Het CBSH dat per 1 januari officieel van start is gegaan, is gehuisvest in het kantoor van de Stichting Meerwaarde in Hoofddorp. Projectmanager is Carin van Empel. De ontvangst van de internationele congresdelegatie is de eerste activiteit van het CBSH.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen