CDA

Bert Doorn: Bolkestein maakt onnodig ingewikkelde Europese wetgeving

De wetgeving op het gebied van de interne markt, de portefeuille van Commissaris Bolkestein, is onnodig ingewikkeld.

Het stelsel van elkaar soms tegensprekende regels, verordeningen en richtlijnen is zo complex dat veel bedrijven en organisaties door de bomen het bos niet meer zien. Ook het project van de Europese Commissie om iets aan deze situatie te doen komt niet echt van de grond.

Dit concludeert CDA-Europarlementariër Bert Doorn in zijn rapport dat vandaag door het Europees Parlement is aangenomen.

Commissie te lang bezig met vereenvoudiging bestaande wetgeving De Europese Commissie is al jaren bezig om de bestaande wetgeving te vereenvoudigen. Het project heet "simpler legislation for the internal market' , afgekort SLIM. Het debat in het Europees Parlement ging over een mededeling van de Europese Commissie over de trage voortgang van SLIM.

Bert Doorn vindt dat Commissaris Bolkestein veel meer vaart moet zetten achter de vereenvoudiging. Sinds 1996 zijn slecht veertien beleidsterreinen doorgeploegd op vereenvoudiging. "Gezien de totale wetgevingsproductie is dit een bar en boos laag resultaat" aldus Bert Doorn. "Er zijn twee mogelijkheden. Of de kwaliteit van de wetgeving is zo goed dat er niets te vereenvoudigen valt, of de SLIM-ambtenaren werken niet echt efficiënt. Ik vrees het laatste, omdat ik in de afgelopen tijd heel veel klachten vanuit het bedrijfsleven heb gekregen over de onwerkbare Europese regels."

Een deel van het probleem ligt bij een gebrek aan coördinatie binnen de Europese Commissie zelf. Daarnaast is binnen het SLIM-project nogal wat bureaucratie geslopen. Vandaar dat Bert Doorn in zijn verslag een aantal voorstellen doet om deze situatie te verbeteren.

Positief over gekozen aanpak, kritisch over uitvoering Bert Doorn is op zich positief ten aanzien van de door de Commissie gekozen aanpak, maar zeer kritisch over de uitvoering: "Te weinig en veel te langzaam. Bovendien is het beter meteen voor goede regelgeving te zorgen dan achteraf met veel omhaal en kosten ingewikkelde en slechte regelgeving te vereenvoudigen."

Hij pleit er daarom voor wetgeving vooraf te testen op hun gevolgen voor burgers en bedrijven. Wanneer de Commissie dit niet stelselmatig gaat doen, zal het Europees Parlement dit naar het voorbeeld van het Amerikaanse Congres, zelf moeten gaan doen.

Woordvoerder: Bert Doorn. tel: + 33 388 17 5543
Voor meer bijzonderheden: Eduard Slootweg, voorlichter, CDA/EVP-ED fractie: tel +475-721280