Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 18 januari 2001

... B & W-nieuws week 2

Welzijn, Onderwijs en Cultuur

Het college heeft het advies van de beoordelingscommissie Floriade over genomen en gekozen voor het ontwerp voor een gemeentelijk paviljoen van de architect Hani Rashid uit New York. Het college is met de commissie van mening dat dit ontwerp het meest voldoet aan de uiteenlopende beoordelingsaspecten: "een mooi en kunstzinnig ontwerp, een parel in het Haarlemmermeerse bos, ratio en verbeelding in evenwicht gebracht, dynamiek (water) en ook reflexie uitstralend; tijdens de Floriade een showmonument met voldoende ruimte voor activiteiten en na de Floriade een fantastisch stedenbouwkundige landmark." Daarnaast is de adviescommissie van mening dat het ontwerp van Rashid de beste kansen biedt om succesvol gerealiseerd te kunnen worden binnen de gestelde randvoorwaarden van tijd en van het budget. Om een definitief "ja of nee" te kunnen geven is echter nog nader aanvullend onderzoek nodig naar de verdere technische uitwerking van het ontwerp en is nader overleg nodig met (locale) experts (constructeurs, leveranciers, mogelijke aannemers) of binnen het budget en de tijd de gevraagde prestaties ook daadwerkelijk geleverd kunnen worden.
Hiervoor stelt het college aan aanvullend voorbereidings-krediet van 60.000 gulden beschikbaar gesteld. Naar verwachting is de gevraagde informatie op 31 januari beschikbaar en kan het college op 6 februari een definitieve 'go/no go' beslissing nemen. De raadscommissie SRF wordt schriftelijk over de voortgang geinformeerd.

Het college volgt het advies van de curator beeldende kunst, de heer L. Duppen (Stichting Beeldende Kunst Haarlem) en is akkoord met de aanschaf van 18 kunstwerken. De collectie kunstwerken is gezocht rond het thema "mensen", omdat in deze tijd veel jonge kunstenaars weer de mens in het werk centraal stellen. In de maand mei van dit jaar zal in galerie de Meerse een expositie van het aangekochte werk tentoongesteld worden. Met de aankoop is een bedrag van 100.000 gulden gemoeid.

Ruimte, Wonen en Economie

Het college heeft besloten op basis van de uitvoeringsnotitie "wonen op maat" kleinschalige woonvormen met begeleiding te faciliteren, waardoor mede vorm kan worden gegeven aan het deconcentratiebeleid van het rijk met betrekking tot begeleid wonen. Hiervoor zullen 40 huur- en 20 koopwoningen in Getsewoud-Noord en 100 huur- en 80 koopwoningen in de wijk Floriande worden gereserveerd.
Daarnaast zullen nog enkele projecten elders in de gemeente, zoals bijvoorbeeld een klein project van maximaal 5 woningen in de Vinex-locatie Vijfhuizen worden gerealiseerd. Met de woningcorporaties en betrokken marktpartijen zullen afspraken worden gemaakt voor het realiseren van "wonen op maat". De voorstellen worden behandeld in de raadscommissie ViVo en ter kennisname toegezonden aan de commissie Maatschappelijk Welzijn.

Het college stemt in met het voorontwerp bestemmingsplan Hoofddorp Floriande-Zuid en geeft het vrij voor het artikel 10 BRO overleg en de inspraakprocedure. Het voorontwerp beoogt de bouw van 4980 woningen en bijbehorende voorzieningen in Floriande-Zuid (het gebied dat begrensd wordt door Overbos, de IJweg, de Bennebroekerweg, de N22 en Floriande-Noord) te realiseren. Het voorontwerp wordt behandeld in de raadscommissie Vinex.

Het college heeft besloten de inspraakprocedure te starten over de ontwerp-leefmilieuverordening voor de Parklaan in Hoofddorp. Deze leefmilieuverordening heeft in dit geval tot doel om te voorkomen dat er onnodige sloop dan wel leegstand optreedt.

Het college start een artikel 19, lid 2 WRO procedure voor de aanleg van vijf extra parkeerplaatsen aan de Schuilenburg 88 te hoofddorp in verband met de bouw van 4 noodloken bij basisschool Vredeburg. Bij deze procedure is geen verklaring van geen bezwaar van de provincie nodig.
Openbare Werken

Het college stelt de gemeenteraad voor de Tarieventabel die hoort bij de Legesverordening 1990 te wijzigingen en het raadsbesluit van de 35e wijziging vast te stellen. De veranderingen in de tarieventabel van de Legesverordening 1990 zijn noodzakelijk als gevolg van recente wijzigingen in de Drank- en Horecawet en de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De commissie Openbare Werken en Milieu wordt om advies gevraagd.

Het college stemt in met het raadsvoorstel de Parkeerverordening 2000 te wijzigen. In de gewijzigde versie heeft het college de bevoegdheid om werkontheffing voor materiaalwagens te verlenen. Hierover wordt nog advies gevraagd aan de commissie Verkeer en Vervoer. In de gewijzigde versie kunnen de volgende ontheffingen verleend worden: bewoners-, bedrijfs-, werknemers-, functionele-, service- en zorgontheffing. De raad behandeld op 8 februari de wijziging van de Parkeerverordening.

Bestuursdienst

Het college heeft de beheersbegrotingen 2000 voor de diensten van de programma's vastgesteld. Na advisering door de verschillende raadscommissies zullen ze ter goedkeuring aan de gemeenteraad worden aangeboden.

Het college stemt in met het verzoek de Personeelsvereniging Haarlemmermeer een voorschot van fl. 12.000 toe te kennen.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen