Gemeente 's-Hertogenbosch

College bepaalt standpunt:

do 18 januari 2001

Schade ongeregeldheden Graafsewijk

Het college van burgmeester en wethouders heeft deze week een standpunt bepaald over de vraag, of, en zo ja, welke soort schade door de gemeente wordt vergoed.

De ongeregeldheden van 16, 17 en 18 december 2000 hebben helaas geleid tot schade bij particulieren en bedrijven. In verband daarmee hebben gedupeerden ondertussen hun verzekeringen aangesproken en zijn er ook schadeclaims ingediend bij de politie en de gemeente.

Ongeacht de beoordeling van de achtergronden van de ongeregeldheden, zijn alleen de relschoppers verantwoordelijk voor de ontstane schade. De overheid is alleen aansprakelijk indien sprake is van onrechtmatig handelen of van het nalaten van handelingen waar zij dat wel moest doen. De bewijsvoering is een zaak van diegene die aansprakelijk stelt. Gemeente en politie hebben bovendien eigen verantwoordelijkheden, zodat de gemeente niet zonder meer in beeld is. Alleen door onderzoek kan worden aangetoond of er fouten zijn gemaakt en door wie.

Eigen verantwoordelijkheid

Burgers en bedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid om zich in te dekken tegen schade. Zij kiezen er zelf voor om meer of minder eigen risico te aanvaarden. De schade die voortkomt uit relletjes is verzekerbaar. De ervaringen zijn dat verzekeringen de schade van dit soort gevallen dekken omdat relletjes onder het zogenaamde klein molest vallen. Mocht het tegendeel het geval zijn, dan worden de verzekeringsmaatschappijen actief benaderd door de gemeente om een coulant beleid te voeren.

Met de politie is een eerste inventarisatie gemaakt van ingediende schadeclaims. Vooralsnog zijn ongeveer tien claims ingediend door particulieren en bedrijven, waaronder een enkele met een hoog schadebedrag (gebouw Muntelbolwerk). De claims worden door de gemeente doorgeleid naar de verzekeringsmaatschappijen. In de raadsvergadering van 21 december 2000 is aandacht gevraagd voor de schade van particulieren en bedrijven. Daarbij is in algemene termen gesproken over de mogelijke instelling van een noodfonds. Hierbij dringt zich de vergelijking op met de vuurwerkramp in Enschede. De ramp in Enschede was echter van een geheel andere orde dan de ongeregeldheden in s-Hertogenbosch. De daardoor ontstane schaden zijn ook niet vergelijkbaar.

Bestuurlijke afweging

In de bestuurlijke afweging over de afwikkeling van de schade heeft het college de volgende lijn gevolgd. Gedupeerden zullen in eerste instantie de schade verhalen op hun verzekering. In tweede instantie zullen de aansprakelijkheidsstellingen afgewikkeld moeten worden. De daarna nog resterende nadelen zijn:

a. Het eventuele eigen risico;

b. Het onderverzekerd zijn;

c. Het verlies van no claim;

d. Niet verzekerbare schade.

De restschades genoemd onder a., b. en c. zijn het gevolg van door verzekeringsnemers geaccepteerde risicos. Hierin komt duidelijk het element van de eigen verantwoordelijkheid van een ieder tot uiting. De gemeente verstrekt daarin, in principe, geen tegemoetkomingen. Voorbeelden hiervan zijn:


- Een bedrijf heeft een glasverzekering afgesloten met een eigen risico van 1.500 en heeft een schade opgelopen van 1.450. Dit bedrijf krijgt dus geen schade-uitkering van de verzekering.


- Een particulier heeft een schade aan zijn woonhuis van 1.000, maar ontvangt vanwege onderverzekering een vergoeding van 800.


- Een particulier heeft voor 1.000 schade aan zijn auto. Hij declareert deze schade niet bij de verzekering om zijn no-claimkorting niet te verliezen of hij heeft alleen WA-verzekering afgesloten, waardoor zijn polis de schade niet dekt.

Alleen niet-verzekerbare schade

De gemeente is bereid de niet-verzekerbare schaden te vergoeden. Daarnaast wil de gemeente óók behulpzaam zijn bij schrijnende gevallen. Het moet dan gaan om aantoonbare, materiële schaden, die het directe gevolg zijn van de ongeregeldheden en waarin de gedupeerde geen onverantwoord risico heeft genomen. De schade moet zijn ontstaan op 16, 17 of 18 december 2000 in het gebied dat wordt ontsloten door de rivier de Aa, de Lagelandstraat en de zuidelijke oever van de IJzeren Vrouw.

Voor alle aanspraken op gemeentelijke ondersteuning wordt maatwerk geleverd. Particulieren, vrijwilligersorganisaties en bedrijven komen hiervoor in aanmerking.