Gemeente 's-Hertogenbosch

Gemeente kiest bij sanering Koornwaard voor provinciale variant

do 18 januari 2001

Het college van burgemeester en wethouders is van mening dat het meest vervuilde compartiment van de voormalige vuilstort de Koornwaard ingepakt en geïsoleerd moet worden van de rest van de omgeving. In dit compartiment ligt chemisch afval opgeslagen. Bovendien is het college van mening dat de gehele stort goed moet worden afgedekt en dat de kwaliteit van de bodem en het water regelmatig moet worden gemeten. Dit standpunt van de gemeente komt overeen met de saneringsvariant die de provincie Noord-Brabant voorstelt. De provincie heeft reeds in een eerder stadium aangegeven dat de sanering van de Koornwaard op deze, milieuverantwoorde, wijze zou moeten plaatsvinden. De kosten van de saneringsmaatregelen worden geraamd op ongeveer 15,0 miljoen.

Bevoegd gezag

De verantwoordelijkheid voor de sanering van de Koornwaard ligt bij het Ministerie van Verkeer & Waterstaat. Dat is onlangs door een wetswijziging zo bepaald, waarbij het bevoegd gezag overgegaan is van de provincie naar het ministerie. Als onderdeel van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat zal Rijkswaterstaat worden belast met de daadwerkelijke uitvoering van de sanering van de Koornwaard. Rijkswaterstaat zal op de hoogte worden gebracht van het standpunt van het college over de sanering van de Koornwaard.

Onderzoek

Het standpunt van de gemeente is mede gebaseerd op een onderzoek dat zij heeft laten uitvoeren naar de mogelijke saneringsvarianten van de Koornwaard. Daaruit blijkt dat door het inpakken van het meest verontreinigde compartiment wordt voorkomen dat gevaarlijke stoffen weglekken naar de omgeving en de Maas.

Het verbeteren van de afdeklaag zorgt ervoor dat het terrein weer betreden kan worden zonder risicos voor de volksgezondheid. Daarnaast zorgt het regelmatig meten van de kwaliteit van de bodem en het water (monitoren) voor een extra beveiligingsmaatregel. Ook is gekeken naar de saneringsmaatregelen die moeten worden uitgevoerd om de recreatieve functie van de plas te kunnen garanderen.

Monitoring

Overigens vindt vanaf eind 1997 al monitoring van de Koornwaard plaats. Dit gebeurt door adviesbureau DHV. Bij het meest vervuilde compartiment zijn verhoogde concentraties aan verontreinigde stoffen in het grondwater gemeten. Uit de resultaten blijkt echter dat verspreiding van de verontreinigde stoffen naar de plas niet heeft plaatsgevonden. In de rest van de stort worden slechts lichte verontreinigingen aangetroffen.