Politiebericht Limburg-Zuid: Kerkrade 18-01-2001 Persberichten district Kerkrade
Donderdag, 18 januari 2001 te 14.05 uur

Landgraaf; aanhoudingen
In de nacht van 31 december 2000 op 1 januari 2001 werden kort na middernacht vernielingen aangericht aan de gevel van de woning van een 38-jarige bewoner uit de Haesenstraat in Landgraaf. Deze vernielingen ontstonden doordat een grote partij vuurwerk in de richting van de woning afgeschoten werd. Op het moment van het afsteken van het vuurwerk bevonden zich in de woning de bewoner, zijn vrouw en hun twee kinderen.
Aanleiding tot een en ander is vermoedelijk een conflict dat ontstaan/gegroeid is tussen enkele buurtbewoners en de bewoners van de bewuste woning naar aanleiding van enkele opmerkingen omtrent het gedrag van jeugdigen uit die buurt.
Een en ander heeft ertoe geleid dat die nieuwjaarsnacht de woning kennelijk doelbewust met vuurwerk is bestookt.
Naar aanleiding van de aangifte die gedaan werd, stelde de politie een onderzoek in. Dit resulteerde erin dat op dinsdagmorgen 16 januari drie 17-jarige jongens uit Landgraaf als verdachte konden worden aangehouden. Zij werden in verzekering gesteld. Toen gaande het onderzoek bleek dat de hechtenis van twee van de drie jongens niet langer meer noodzakelijk was, werden ze op woensdagmiddag 17 januari weer in vrijheid gesteld. In verband met deze zaak hield de politie diezelfde middag opnieuw twee verdachten aan. Het betreft twee mannen uit Landgraaf van 24 en 30 jaar. Ook zij zijn inmiddels in verzekering gesteld.
De drie verdachten die nog in hechtenis zitten, worden vrijdag voorgeleid voor de officier van Justitie in Maastricht. De politie sluit overigens niet uit dat er binnenkort nog meer aanhoudingen verricht zullen worden.

Mechelen; inbraak in café
In de nacht van dinsdag 16 op woensdag 17 januari werd ingebroken in een café aan de Hoofdstraat in Mechelen. De daders kwamen binnen door het verbreken van een ruit. In het café werd een speelautomaat opengebroken en werd het daarin aanwezige geld ontvreemd. Hoe groot de buit is, is niet bekend.

Landgraaf; dronken bromfietser
Toen een 49-jarige bromfietser uit Landgraaf woensdag 17 januari om 13.10 uur op de Nieuwenhagerstraat in Landgraaf geconfronteerd werd met een motoragent, maakte hij zon stuurmanoeuvre dat hij bijna ten val kwam. Tijdens de controle bleek dat de man alcohol gedronken had. Aan het politiebureau gaf de blaastets een promillage aan van 0,95. Mede omdat er sprake was van recidive, werd proces-verbaal opgemaakt en zal de verdachte zich binnenkort moeten verantwoorden bij Justitie.

Kerkrade; radarcontrole
Woensdag 17 januari werd tussen 11.15 uur en 12.00 uur de snelheid gecontroleerd op de Koningsweg in Kerkrade. Binnen driekwartier werden 132 voertuigen gecontroleerd. Daarvan reden 44 bestuurders te hard. De hoogste snelheid bedroeg 90 km/uur terwijl 50 km toegestaan was.

Kerkrade; winkeldiefstal
Een 60-jarige man uit Kerkrade werd woensdag 17 januari om 14.30 uur in een winkel aan de Niersprinkstraat in Kerkrade betrapt bij het stelen van enkele goederen. De man viel door de mand toen hij de detectiepoortjes in de winkel passeerde waarbij het alarm afging. In zijn zakken werden twee beurzen, een stiftenset, een notitieblok, vier blokjes schrijfpapier, twee pennen en een pakje poëzieplaatjes aangetroffen. De totale waarde bleek f. 53,30 te zijn. De verdachte werd een schikkingsvoorstel van f.250,= gedaan.

(Bureau Voorlichting district Kerkrade; 045 - 400 20 06)