Gemeente Steenbergen

Eenmalige bijdrage aan gemeenten in verband met uitvoering BOOT, verlenging en aanvulling van de regeling

Tot en met 31 december 2000 kon een bijdrage worden verstrekt aan gemeenten die bij de uitvoering van het BOOT (Besluit Opslag in Ondergrondse Tanks) 1998, artikel 18, zesde lid, te maken hebben met de problematiek van particuliere tankeigenaren die voor dubbele kosten komen te staan vanwege het hersaneren van hun ondergrondse tank.

Verlenging van de regeling
Ondanks de eerdere verlenging van de regeling tot en met 31 december 2000, hebben diverse gemeenten aangegeven dat nog niet alle tanksaneringswerkzaamheden op die datum kunnen zijn afgerond. Dit zou ten nadele van de betrokken particuliere tankeigenaren kunnen zijn. Met het oog hierop heeft de Minister van VROM besloten de regeling nogmaals met een periode van zes maanden te verlengen. Dit houdt in dat de declaratie uiterlijk 30 juni 2001 moet zijn ingediend.

Aanvulling van de regeling
De oorspronkelijke regeling had betrekking op particuliere tanks die bij een sanering vóór 1 maart 1993 met zand of (hard)schuim waren gevuld. Voor clusters van gevallen die niet rechtstreeks onder de oorspronkelijke regeling van 8 oktober 1997 vallen, kon tot 1 augustus 1999 een verzoek worden ingediend om ook voor die gevallen een bijdrage te kunnen ontvangen (hardheidsclausule). Van deze mogelijkheid is door een groot aantal gemeenten gebruik gemaakt. Veelal hadden de ingediende verzoeken betrekking op particuliere tanks die bij een sanering vóór 1 maart 1993 gevuld waren met water en/of ecoperl (geëxpandeerde kleikorrels). In antwoord op deze verzoeken is steeds toestemming gegeven om dergelijke tanks in de gemeentelijke declaratie mee te nemen. Aangezien de kosten van hersanering van deze tanks gemiddeld een stuk lager uitvallen dan de sanering van met zand of (hard)schuim gevulde tanks is daarbij de hoogte van de bijdrage voor deze met water en/of ecoperl gevulde tanks bepaald op f 500,-- per behandelde tank voor 90% van het aantal behandelde tanks per gemeente.
Voor dergelijke tanks zijn nog een aantal verzoeken nagekomen. Daarnaast blijkt uit de tot nu toe binnengekomen declaraties dat ook gemeenten die geen apart verzoek daartoe hebben gedaan, toch dergelijke tanks in hun declaratie meenemen. In verband hiermee is besloten voor tanks die bij een sanering vóór 1 maart 1993 gevuld waren met water en/of ecoperl het toestemmingsvereiste te laten vervallen.

Dit houdt in dat zonder voorafgaande toestemming voor de volgende tanks een declaratie kan worden ingediend:

1. Particuliere tanks waarbij na 18 juni 1997 aanvullende saneringsmaatregelen zijn getroffen die bij een eerdere sanering vóór 1 maart 1993 gevuld waren met zand en/of hardschuim. Voor deze tanks wordt de rijksbijdrage bepaald op f 1.000,00 per behandelde tank voor 90% van het aantal behandelde tanks.
2. Particuliere tanks waarbij na 18 juni 1997 aanvullende saneringsmaatregelen zijn getroffen die bij een eerdere sanering vóór 1 maart 1993 gevuld waren met water en/of ecoperl. Voor deze tanks wordt de rijksbijdrage bepaald op f 500,-- per behandelde tank voor 90% van het aantal behandelde tanks.

Voor clusters van andere particuliere tanks dan tanks als de hiervoor genoemde blijft het toestemmingsvereiste gehandhaafd. Er is besloten dat nog tot 31 maart 2001 een verzoek kan worden ingediend om ook voor dergelijke tanks (dat wil zeggen tanks die bij een tanksanering voor de inwerkingtreding van het BOOT gevuld waren met andere materialen dan zand, hard(schuim), water en/of ecoperl) een bijdrage kunnen ontvangen.

Voor de voorwaarden waaraan ingediende declaraties dienen te voldoen, kan contact worden opgenomen met de heer C. Franken van de afdeling VROM van de gemeente Steenbergen