CDA

Europarlementariërs kritisch in kwestie IJzeren Rijn

Een vijftal Europarlementariërs uit de Duits-Belgisch-Nederlandse grensregio heeft de Europese Commissie aangesproken op de plannen om het IJzeren-Rijntracé weer in gebruik te nemen. De Commissie dient antwoord te geven op vragen over onder meer mogelijke strijd met Europese regelgeving.

De discussie over de mogelijke her-ingebruikname van de IJzeren Rijn houdt de gemoederen in de Nederlandse, Belgische en Duitse grensstreek al geruime tijd bezig. Onlangs nog bezochten enkele leden van het Europees Parlement, alle afkomstig uit een grensstreek, een informatie-bijeenkomst in Herkenbosch/Wegberg (D). Hun bezorgdheid komt vandaag tot uiting in enkele schriftelijke vragen aan de Europese Commissie.

De Nederlandse initiatiefnemer is Ria Oomen-Ruijten (CDA/EVP). Samen met haar collega's Florenz, Laschet, Grosch en Lehne (allen EVP) wil zij van de Commissie antwoord op enkele prangende vragen.

Ria Oomen-Ruijten: "De discussie heeft een duidelijke grensoverschrijdende dimensie. Zo wordt vaak gesproken over het uit 1839 stammende Traktaat tussen België en Nederland. Van de Commissie zou ik graag een duidelijke uitspraak hebben over de status van deze overeenkomst. Verder willen we graag weten of er voor de her-ingebruikname van het tracé een grensoverschrijdende milieu-effectrapportage nodig is, ondanks dat het dossier over bestaand spoor loopt. Ook de verplichtingen die rechtstreeks voortvloeien uit de Vogel- en Habitatrichtlijn mogen niet zomaar aan de kant worden gezet. De "korenwolfaffaire" heeft wel aangetoond dat daar niet te lichtvaardig mee mag worden omgegaan. Tenslotte willen we van de Commissie weten hoe zij denkt over alternatieve routes."

De Europese Commissie heeft zes weken de tijd om te reageren op de vragen van de Europarlementariërs.

Meer informatie: Ria Oomen-Ruijten, tel. 06-53 23 24 12 of 0032-475 475 838