Vopak NV

Vopak: overname Ellis & Everard voltooid


· Europese Commissie geeft goedkeuring

· Synergievoordeel tenminste EUR 17 miljoen
· Vopak versterkt marktleiderschap in Chemische Distributie
Rotterdam, 18 januari 2001

Koninklijke Vopak N.V. doet het op 10 november 2000 uitgebrachte overnamebod op Ellis & Everard, gestand. De Europese Commissie heeft inmiddels toestemming verleend. Met deze transactie heeft Vopak haar positie in de groeiende chemische-distributiemarkt verder versterkt en een solide basis voor verdere groei gecreëerd.

Vopak heeft op dit ogenblik een totaal van 94.288.355 aandelen Ellis & Everard in haar bezit. Dit vertegenwoordigt ruim 94% van het uitstaande aandelenkapitaal. Er zullen stappen worden genomen om de nog uitstaande aandelen over te nemen. De overname, ter waarde van GBP 310 miljoen, is voor Vopak de grootste in haar geschiedenis.

Ellis & Everard is een internationaal opererende distributeur van chemicaliën en polymeren. De organisatie beschikt over 80 distributiecentra in Europa en de Verenigde Staten en levert meer dan 5.000 producten aan ruim 40.000 klanten. Ellis & Everard is het grootste chemische-distributiebedrijf in het Verenigd Koninkrijk en Ierland en voegt een sterke commodities portfolio toe aan het bestaande pakket van Vopak in de specialty chemicals. In de Verenigde Staten is Ellis & Everard de vierde chemische distributeur.

De gezamenlijke pro-forma omzet van Vopak en Ellis & Everard in het jaar 1999 bedroeg USD 2,7 miljard in Noord-Amerika en EUR 1,4 miljard in Europa. De acquisitie draagt onmiddellijk bij aan de winst per aandeel vóór afschrijving van goodwill. Vanaf 2001 zal Vopak beginnen met activeren en afschrijven van goodwill. Ook na afschrijving van goodwill zal er een beperkte toename zijn van de winst per aandeel.

Groeikansen
Met de overname van Ellis & Everard heeft Vopak de helft van de in 1999 aangekondigde strategische doelstelling bereikt, waarin Vopak aankondigde de omzet in Chemische Distributie binnen drie tot vijf jaar te verdubbelen. Deze transactie biedt Vopak ruime groeikansen als gevolg van een betere geografische spreiding en een grotere verscheidenheid aan producten. Door Ellis & Everard's aanwezigheid in het noordoosten is Vopak nu sterk vertegenwoordigd in de gehele Verenigde Staten.

Synergievoordelen
De transactie levert een wezenlijke bijdrage aan de creatie van aandeelhouderswaarde. De belangrijkste voordelen van de overname zijn een hogere omloopsnelheid van de voorraad, een betere benutting van de activa en lagere kosten per unit. Vopak verwacht jaarlijkse synergievoordelen van tenminste EUR 17 miljoen vanaf 2002, plus additionele groeikansen in de daaropvolgende jaren.

Integratie
De integratie van Vopak en Ellis & Everard is al gestart. In zowel Noord-Amerika als Europa zijn integratieteams samengesteld. Speciale aandacht zal worden besteed aan relaties met de klanten en toeleveranciers en het opzetten van een organisatie die de kwaliteiten van beide ondernemingen combineert.

Naamgeving
De organisaties in Noord-Amerika zullen binnenkort gaan opereren onder de Vopak-naam. De namen Van Waters & Rogers en Ellis & Everard zullen in de loop van 2001 verdwijnen. In het Verenigd Koninkrijk zullen de chemische-distributieactiviteiten, die nu gevoerd worden onder de naam Univar, gaan opereren onder de naam Ellis & Everard. Vanaf eind 2002 zullen naar verwachting alle chemische-distributiebedrijven in Europa werken onder de Vopak-naam.

Financiering van de transactie
Via ING heeft Vopak een lening gesloten ter hoogte van maximaal EUR 775 miljoen. Dit geld wordt deels aangewend voor de acquisitie van Ellis & Everard en voor de herfinanciering van in 2001 opeisbare leningen.

Goodwill
In lijn met de wijzigingen in de Nederlandse Richtlijnen voor de Jaarverslaggeving zal goodwill op overnames vanaf het verslagjaar 2001 niet meer ten laste gaan van de reserves. Betaalde goodwill zal worden geactiveerd en over 20 jaar afgeschreven.

Publicatie resultaten 2000
De financiële resultaten over het jaar 2000 zullen op 7 maart 2001 vóór beurs worden gepubliceerd.

Profiel
Als marktleider biedt Vopak over de hele wereld logistieke en distributiediensten aan de chemische en olie-industrie en aan eindgebruikers van chemicaliën. De organisatie beschikt over een wereldwijd logistiek netwerk van terminals, tankers en tankcontainers, een Noord- Amerikaans en Europees distributienetwerk van warehouses, klanten en eindgebruikers. Daarmee is Vopak de schakel tussen producent en eindgebruiker van chemicaliën en olieproducten.

Voor nadere informatie:

Koninklijke Vopak N.V.
Jet van Beusekom, Vice-President Corporate Communication & Investor Relations Telefoon : 010 - 4002777
E-mail : corporate.communication@vopak.com

Bart van Dam, Manager Investor Relations
Telefoon : 010 4002716
E-mail : investor.relations@vopak.com
Website : www.vopak.com