Staatssecretaris Rick van der Ploeg is in konvooi vanmiddag [18-1-2001/circa 13.00 uur] alsnog naar de Kruisbroedershekel in 's-Hertogenbosch gevaren. Het bezoek past ihkv subsidiëring project vestingwerken, dat 90 miljoen kost. Nog drie andere plaatsen werden bezocht.

Vanmorgen en ook al gisterenmorgen 17-1-2001 werd de stadsgracht door schipper Leo Valentijn met zijn platte schuit opgebroken.In konvooi vaarden twee bootjes van de Hekelssluis naar de Kruisbsbroedershekel waar een nieuwe doorbraak door de stadsmuur komt. Die is bedoeld om rondvaartboten tot buiten de de stadte kunnen laten gaan.

Gisteren maakte de heemkundekring Vrienden van 's-Hertogenbosch op de neiuwjaarsreceptie bekend, dat per jaar op 200.000 belangstellenden voor dergelijke tochten- waarvan inmiddels vier verschillende routes bestaan-wordt gerekend. Zij heeft tot 2005 concessie voor de binnenstadsroute en rekent op nog twee nieuwe trajecten. Stichting De Groote Stroom doet de zgn. keramische kunstroute.

Het gezelschap uit Den Haag bestond verder uit ambtenaren van het Ministerie van Cultuur en de landelijke pers. Het tafereel leverde een uniek winters plaatje op, aldus Frans van Heesch.

Van Heesch, bedrijfsleider van de 'Groote Stroom' noemt het bezoek succesvol, maar, voegt hij er meteen aan toe: 'toezeggingen over subsidies zijn er niet gedaan.'

Na afloop van de tocht nam Van der Ploeg in het bespreekbuereau van De Groote Stroom in het Nachtegaalslaantje een hapje en een brandenwijntje met suiker om weer op temperatuur te komen.

paul kriele, 18 januari 2001. email: paulkriele@planet.nl