Vereniging Eigen Huis

Halveer overdrachtsbelasting

De 'vereniging eigen huis' vindt dat de overdrachtsbelasting moet worden gehalveerd. De stijging van de huizenprijzen en de daardoor fors gestegen inkomsten van de overheid rechtvaardigen dit. De koopwoning wordt voor steeds meer mensen onbereikbaar. De vereniging heeft de staatssecretarissen van VROM en Financiën en de vaste Kamercommissie voor Financiën verzocht hier aandacht aan te schenken. De overheidsinkomsten uit overdrachtsbelasting zijn als gevolg van het toenemend aantal kooptransacties in de afgelopen zeven jaar gestegen met 213 procent van 1,5 miljard tot 4,7 miljard gulden. De hoge overdrachtsbelasting staat echter lijnrecht tegenover drie overheidsdoelstellingen: het bevorderen van het eigen woningbezit; het vergroten van de keuzemogelijkheden met betrekking tot het wonen (met bijzondere aandacht voor de lagere inkomensgroepen) en het vergroten van de mobiliteit met betrekking tot de plaats waar arbeid wordt verricht in samenhang met de bestrijding van fileproblemen en milieuschade.

Niet langer begrijpelijk
Het is niet langer begrijpelijk dat de overheid, als veroorzaker van het huidige aanbodtekort, profijt heeft van de stijgende huizenprijzen in de vorm van hoge belastinginkomsten. Door een verkeerd overheidsbeleid zijn onvoldoende woningen op de juiste plek en van de juiste soort gebouwd. De schaarste heeft geleid tot onnodig hoge huizenprijzen. Verder is in 1979 naar aanleiding van een tekort in het overheidsbudget het percentage van de overdrachtsbelasting verhoogd van vijf naar zes procent. Tot het terugdraaien van deze tijdelijke verhoging is het nooit gekomen. Dit beleid komt de betrouwbaarheid van de overheid niet ten goede.

Discrimineert
Volgens de 'vereniging' kan een bedrag van bijna vijfentwintigduizend gulden aan overdrachtsbelasting bij een prijs van 410.000 gulden voor een gemiddelde koopwoning niet langer worden beschouwd als bijkomende kosten. De verhuisbereidheid wordt hierdoor voor een belangrijk deel weggenomen. Niet verhuizen betekent dat de huiseigenaar de afstand tot het werk en de files voor lief neemt, ten koste van eerdergenoemde overheidsdoelstellingen. Dat de huizenprijs een probleem is, wordt indirect door de overheid erkend. Kopers die in aanmerking komen voor de nieuwe koopsubsidie, krijgen in verband met de overdrachtsbelasting een toeslag op de subsidie. Hierdoor discrimineert de overheid woonconsumenten die niet in aanmerking komen voor een dergelijke bijdrage.

Amersfoort, 19 januari 2001