Persbericht

VIATEL MAAKT STRATEGISCHE HERSTRUCTURERING BEKEND IN HET KADER VAN HAAR VOORTDURENDE STREVEN NAAR GROTERE EFFICIËNTIE EN LAGERE KOSTEN.

Gestroomlijnde activiteiten en grotere marges moeten EBITDA in 2001 verhogen.

Hoofddorp, 18 januari 2001 - Viatel (Nasdaq: VYTL) heeft vandaag bekendgemaakt dat het zich voortaan gaat richten op marktsegmenten met een hogere winstmarge, zijnde de Corporate Retail en de Broadband Wholesale business, en dat het geen spraakdiensten meer zal verstrekken in die landen waar dergelijke activiteiten verliesgevend zijn. Aanzienlijke kosten- en personeelsverminderingen staan gepland als onderdeel van de business re-focus van de onderneming.

De maatregelen van Viatel liggen in de lijn van de huidige en verwachte dynamiek van de telecommunicatiemarkt, en zijn het logische resultaat van het feit dat de onderneming bijna klaar is met de uitbouw van haar netwerk, waaraan drie jaar is gewerkt. De maatregelen werden gedreven door de bevindingen van een uitgebreid strategisch onderzoek van de ondernemingsactiviteiten.

In het Corporate marktsegment biedt Viatel momenteel managed bandwidth (bv. connectiviteit tussen verschillende gebouwen, VPN's, IP-VPN's, enz.), geavanceerde datadiensten (bv. frame relay, ATM en IP), dedicated en dial-up Internet access en vaste spraakdiensten (bv. internationale gesprekken, audioconferencing, freephone, etc.). In het marktsegment van de carriers, de ISP's, de ASP's en de SAN's levert Viatel momenteel diverse breedbandoplossingen, van dark fiber tot managed capacity en wavelengths. Gecombineerd zijn de activiteiten van Viatel in deze marktsegmenten de voorbije 12 maanden met 129 % gegroeid, die van het overgenomen AT&T Communications (VK) Ltd. meegerekend.

"In amper twee jaar tijd hebben we Europa voorzien van het meest uitgestrekte en technologisch vooruitstrevend multi-gigabitnetwerk, van het concept tot en met de daadwerkelijke exploitatie", zo lichtte Chairman en Chief Executive Officer Michael J. Mahoney van Viatel toe. "Met de inbedrijfstelling van onze transatlantische kabel Yellow Submarine, de haast voltooide bouw van ons pan-Europese Netwerk en de methodische uitbouw van onze zeven stedelijke netwerken zijn we nu beter uitgerust dan welk Europees opererend telecombedrijf om in de inter- en intracontinentale netwerkbehoeften van grote bedrijven te voorzien. De tijd is nu gekomen om al onze inspanningen te wijden aan de opwaardering van dit next generation platform tot een niveau waarop het de uitdaging kan aangaan met de communicatie- en netwerkexplosie, die in Europa nog maar net begonnen is."

"Door de activiteiten te stroomlijnen en zich hoofdzakelijk toe te spitsen op de pan-Europese communicatiebehoeften van grote bedrijven zal Viatel onmiddellijk haar financiële profiel versterken, en haar EBITDA voor 2001 verhogen. En nog het belangrijkst van al, met dit plan zal Viatel voort kunnen bouwen aan een sterk en leefbaar bedrijf met een maximale waarde voor de aandeelhouders", aldus Mahoney.

"Bijna drie jaar geleden zagen we een marktimperatief - een samenloop van concurrerende krachten en bandbreedtebehoeften in Europa - waarop de snelle aanleg van een grensoverschrijdend next generation netwerk het enige antwoord was. De bijdragen die onze activiteit spraaktelefonie voor consumenten in het verleden leverde, speelden een cruciale rol bij het verzamelen van de nodige fondsen voor de bouw van een ultramodern netwerk en bij de omvorming van onze onderneming van een netwerkgebruiker tot een netwerkeigenaar en -operator, en zo konden onze interne kasuitgaven tijdens de aanleg van het netwerk tot een minimum beperkt blijven", zo voegde Mahoney er nog aan toe.

"Vandaag de dag zien we evenwel een nieuw en even dwingend ontwikkeling opduiken. De communicatiebehoeften van onze klanten veranderen zo snel dat we agressief moeten ingrijpen om onze ongeëvenaarde netwerk- en bandbreedtevoorzieningen, onze sterke en groeiende bedrijfsklantenbasis, en de grote menselijke technologische troeven, die we haalden uit onze eigen ervaring en uit de overname van AT&T Comms UK vorig jaar, beter te kunnen afstemmen op de groeiende behoeften van onze klanten.

De Onderneming is van plan haar activiteiten te stroomlijnen om ze beter te laten passen in de nieuwe bedrijfsstrategie, en om de twee kernactiviteiten efficiënter te kunnen exploiteren, en dat door de volgende maatregelen: * De sluiting van consumentgerichte bedrijven in verscheidene Europese landen.
* De verdere consolidering van de operationele entiteiten; en * De evenredige vermindering van het personeel.

De Onderneming verwacht dat de gewijzigde werking en organisatie haar toekomstige financiële positie aanzienlijk zal versterken. Viatel verwacht binnen twee weken meer bijzonderheden te kunnen geven over de nieuwe bedrijfsvooruitzichten n.a.v. de beslissing om zich voortaan te concentreren op de activiteiten Enterprise en Broadband en om in een aantal landen de levering van spraakdiensten aan consumenten stop te zetten.

Viatel algemeen: Viatel is de eigenaar-beheerder-bouwer van state-of-the-art pan-Europese, transatlantische en stedelijke netwerken, en levert geavanceerde telecommunicatieproducten en -diensten, waaronder bandbreedte, aan corporations, carriers, ISP's, ASP's en SAN's. Het Nederlandse verkoopkantoor is sinds 1995 gevestigd in Hoofddorp, van waaruit breedband spraak-, data- en Internetdiensten tegen concurrerende prijzen aan de grootzakelijke markt worden aangeboden.

Bezoek voor meer informatie over Viatel en ons product- en dienstenaanbod www.viatel.com

# # #

Bepaalde in dit persbericht genoemde zaken betreffen toekomstverwachtingen die onderhevig zijn aan risico's en onzekerheden, inclusief constructierisico's en andere risico's die van tijd tot tijd worden beschreven in Viatels registratieverklaringen en de bij de Amerikaanse Commissie van Toezicht op het Effecten- en Beurswezen (Securities and Exchange Commission) ingediende rapporten, inclusief de documenten die zijn opgenomen op Formulier 10-K voor het jaar dat is afgesloten op 31 december 1999.

Noot aan de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Viatel Global Communications
Simone Kenter
Tel: +31 23 564 1444
e-mail: simone.kenter@viatel.com

Mariella Marra
Tel: +32 2 775 04 50
e-mail: mariella.marra@viatel.com