Gemeente Breda

Winkeliers stadshart Breda gaan kunststof folie recyclen

Op donderdag 18 januari start in de binnenstad van Breda een proefproject waarin winkeliers gebruikt verpakkingsplastic gescheiden van het restafval kunnen aanbieden. Zij krijgen hiervoor speciale zakken, die zij kunnen meegeven aan de 'Mier' van Afvalservice Breda. Het scheiden van verpakkingsfolie bespaart kosten en is goed voor het milieu.

Goed te recyclen

Het dunne, meestal doorzichtige, verpakkingsplastic zoals kledinghoezen en wikkelfolie is goed te gebruiken als grondstof voor nieuwe plastic producten. Uit alle winkels in Nederland samen komt naar schatting per jaar 8 miljoen kilo folieafval vrij. Toch verdwijnt de folie nog voor het grootste deel in het restafval. Het afvoeren en verbranden van restafval kost veel geld. Scheiden van bruikbare materialen kan een flinke besparing opleveren van geld én grondstoffen.

Eenvoudig en goedkoop

Voor kleinere winkels was het scheiden van kunststoffolie tot nu toe geen haalbare kaart. Deze nieuwe aanpak is echter simpel en efficiënt. Er zijn voor de winkelier nauwelijks bijkomende kosten of werkzaamheden. De kunststof verpakkingen worden niet in de gewone vuilniszak, maar in een speciale foliezak gedeponeerd en ingezameld door de 'Mier'. De volle foliezakken worden door de inzamelaars bij het papier en karton gevoegd. Het papierbedrijf sorteert alles en zorgt ervoor dat de folie bij de kunststofrecycling terecht komt.

Proefproject

De gescheiden inzameling van verpakkingsfolie is een gezamenlijk initiatief van de gemeente Breda en het Hoofdbedrijfsschap Detailhandel (HBD). Het is een proefproject voor de duur van een half jaar. Als de resultaten goed zijn, zet de gemeente de gescheiden inzameling van kunststoffolie voort. Het HBD brengt deze aanpak dan ook in andere gemeenten onder de aandacht brengen.

Tot op heden zijn er 35 winkeliers in het Bredase stadshart die meedoen met deze proef.

Winkeliers uit het stadshart die ook aan dit systeem willen meedoen kunnen zich aanmelden bij Afvalservice, accountmanager bedrijven J. Buijnsters, telefoon (076)

529 98 13 .

Breda, 17 januari 2001