VVD

Vrijheid van meningsuiting is zeer belangrijk grondrecht


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 18 januari 2001
Tweede-Kamerlid Jan Rijpstra vindt het onacceptabel dat de vrijheid van meningsuiting in Nederland onder druk komt te staan. Dat schrijft Jan Rijpstra op de website van het Forum voor Democratische Ontwikkeling

De vrijheid van meningsuiting is in Nederland te ver doorgeschoten en wordt vaak misbruikt. Het wordt gezien als een vanzelfsprekendheid en een vlag waaronder je alles kunt zeggen, vooral over godsdienst, aldus het Amsterdamse PvdA-raadslid Fatima Elatik in NRC/Handelsblad van 22/12/2000. Deze opmerkingen hebben te maken met het afgelasten van de opera over een vrouw van Mohammed (getiteld Aïsja en de vrouw van Medina). Zij stelt voorts:Ik weet niet zo zeker of het afgelasten van dat theaterstuk over de vrouw van Mohammed in Rotterdam onterecht is. Als grote groepen mensen dat als kwetsend ervaren, is het ook moedig om het niet te doen.
Dat Fatima Elatik van Marokkaanse afkomst is, doet er niet toe. Het gaat mij erom, dat de opmerkingen worden gemaakt door een in Nederland wonend en werkend persoon, die ook nog een politieke verantwoordelijkheid heeft.
Op de website van het Democratisch Forum zegt Omar Ramadam, lid van het landelijk partijbestuur van de PvdA, daarentegen: Het verhinderen van een fatsoenlijk toneelstuk middels fundamentalistische intimidatie is een schande. Ik ben het daar van harte mee eens, maar tegelijkertijd ben ik wel degelijk geschrokken van de uitlatingen van het bovengenoemde Amsterdamse PvdA-lid. Ik zou haar willen uitdagen met de volgende vraag: waarop baseert zij zich dat de meningsvorming in Nederland te ver is doorgeschoten en vaak wordt misbruikt? Naar mijn mening en naar de mening van de VVD-fractie in de Tweede Kamer is het een groot goed om in een land als Nederland over alles gevraagd en ongevraagd een mening te kunnen verkondigen, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. Voor liberalen is de vrijheid van meningsuiting een zeer belangrijk grondrecht. Inperking van dit recht kan worden beschouwd als een verarming van de samenleving en zorgt tegelijkertijd voor het onmondig houden van die samenleving. Wil de sociaal-democratie dat? Ik kan het me niet voorstellen. Als er zich in Nederland situaties voordoen, waar de vrijheid van meningsuiting in het geding is, dan zal vanuit de politiek hierop gereageerd moeten worden. Zo kan ook het verstoren van de vertoning van de film over Ajax (Ajax, daar hoorden zij engelen zingen), niet worden getolereerd. Dat tast onze vrijheid van meningsuiting aan. Als oud-woordvoerder asielbeleid heb ik talloze malen zware discussies met radicale tegenstanders van het restrictieve asielbeleid, zoals de VVD voorstaat, gevoerd. Het kunnen en mogen uiten van een standpunt is nog altijd de beste basis voor het voeren van een discussie. In onze samenleving staan terecht vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid hoog in het vaandel. Het is goed dat de Nederlandse burger alle mogelijkheden heeft om zijn of haar mening te geven. Ik ga er dan ook vanuit dat politiek gekozenen, en daar hoort mevrouw Elatik ook toe, als hoeders van de democratie juist zullen ingrijpen als democratische regels met voeten worden getreden. Voor liberalen is het onacceptabel dat bovengenoemde voorbeelden zich in ons land voordoen.

Jan Rijpstra, lid VVD-fractie Tweede Kamer.